MENÜ

A borsótermesztés alapja: BIOFIL® BORSÓ talajoltó baktérium készítmény

2021.02.25.

A levegő több mint 78%-a gáz halmazállapotú nitrogén, mely a növények számára felvehetetlen tápanyag. Kivéve a pillangósvirágúakat, mert a gyökérgümőikben élő rizóbiumok képesek a légköri nitrogént a növény számára felvehető ammónia-nitrogénné alakítani és ezt a növénynek szolgáltatni.

 

A gümőképző rizóbiumok gazdanövényspecifikusak, azaz az egyes pillangós növényfajokon csak a specifikus rizóbiumfaj képes gümőt képezni, így a borsó szimbiontája Rhizobium leguminosarum.

A borsó rendszeres oltása R. leguminosarummal elsősorban azért szükséges, mert a talajokban élő törzsek hatékonysága messze elmarad az oltókészítményekben található, izolált és szelektált törzsekétől. Különösen fontos az oltás ott, ahol nem vagy csak régen termesztették a növényt, mert gazdanövény nélkül a talajban ennek a baktériumközösségnek a száma nagymértékben csökken.

Kutatóink folyamatosan fejlesztik a BIOFIL Borsó technológiát. Így a BIOFIL Borsó oltóanyag olyan R. leguminosarum törzset tartalmaz, mely igen hatékony gümőképző és nitrogénkötő.

Hatása BIOFIL talaj-pH specifikus oltóanyaggal együtt oltva teljes, mert így dús gyökérzetet (nagy gümőzésre alkalmas felület), dinamikus tápanyagellátást, nagyobb mértékű stressztűrést kapunk.

A technológia harmadik tagja újdonság, a baktériumok táplálására fejlesztett BIOFIL EXTRA adalék: hatásosan támogatja az oltó baktériumtörzsek megtelepedését és szaporodását a gyökéren, ugyanakkor a helyi talajmikroba-közösség működését is szolgálja.

A BIOFIL Borsó technológia néhány eredménye az elmúlt évekből
(részletekért és további eredményekért keresse fel honlapunkat):

biofil_borso

 

terragro_logo     biofil_logo

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 48–54.
Telefon/fax: 06 (1) 7932-670
E-mail: [email protected]