MENÜ

7 érv a szárbontás mellett – Ön kihagyná?

2021.09.16.

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Mindezt egyszerűen, hatékonyan és költséghatékonyan a magunk javára fordíthatjuk a Natur Agro Hungária szárbontó baktériumkészítményeinek alkalmazásával.

 

A Natur Agro Hungária tömény összetételű, magas csíraszámú talajoltói több, a talaj mikroflórájában természetes módon is előforduló mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

Miért éri meg szárbontó baktériumkészítményeket használni?

1. Mert az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.

 

naturah-202109-kep_02

 

2. Mert a szármaradványok olyan jelentős felvehető tápelemtartalommal rendelkeznek, hogy azzal a következő növény NPK-igényének a harmada vagy akár fele is biztosítható, a lebomló tarló szerves anyagai pedig segítik a humuszképződést.

3. Mert a készítményekben több olyan baktériumtörzs is megtalálható, melyek kiváló cellulózbontó képességekkel bírnak. Felgyorsítják a bomlási folyamatot, így a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is, miközben nem kell tartanunk a pentozánhatástól.

4. Mert segít átvészelni az aszályos időszakot, hiszen a talajba beépülő szerves alkotóelemek csapadékhiányos időszakban is képesek hosszabb ideig biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat.

5. Mert segít a fuzárium elleni védekezésben, az ugyanis szármaradványokon marad fenn, melyek elbontásával megvédjük a növényt a fertőzéstől. A készítmények a szklerotítnia kitartóképleteit is gyérítik, pusztítják, így segítve a megelőzést.

 

naturah-202109-kep_03

 

6. Mert a készítmények Trichoderma hiperparazita gombatörzseket tartalmaznak, melyek a szárbontás elősegítése mellett a káros gombákat kiszorítva erősítik a növény természetes immunrendszerét.

7. Mert megéri! Szántóföldi kísérleteink azt mutatják, hogy a szárbontó készítményeknek köszönhetően olyan terméstöbblet érhető el, mely nemcsak fedezi a kezelés költségét, hanem extra bevételhez is juttatja a gazdálkodót, miközben a talaj és a növény is egészségesebbé válik. A Natur Agro Hungária ingyenes kísérleti kiadványa ide kattintva letölthető.

 

Készítményeinkről, összetételükről, hatásaikról itt olvashat részletesen:

termekekrol-bovebben-naturah

Keresse tanácsadóinkat!

Bontson szárat, arasson sikert!