MENÜ

4 napos lengyelországi szakmai tanulmányút a LETIMOB nyerteseinek

2019.10.16.

A MEGFOSZ által szervezett és 2019. január 24-én megtartott Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokságának döntőjén a pétervásárai „Péterkeszaki újratöltve” csapata nyerte meg az Agrárminisztérium által támogatott és a Szal-Agro Kft. által szervezett 4 napos lengyelországi tanulmányutat. 

 

A tanulmányútra 2019. szeptember 18-21-ig került sor, ahol a csapattagok mellett a felkészítő tanár is részt vehetett. Utazásukra Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója és Bellért Zoltán, a Szal-Agro Kft. kereskedelmi asszisztense is elkísérte a csapatot, aki egyben a buszsofőr és a szervező feladatot is magára vállalta.

A nyertes csapat tagjai a verseny óta:

  • Bartók Tamás: I. évfolyamos mezőgazdasági gépészmérnök hallgató a Szent István Egyetemen
  • Molnár Nándor Miklós: Nagykökényesen mezőgazdasági gépkezelő munkakörben dolgozik
  • Zay Ferenc: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatóságánál Egri mérnökségén útüzemeltető szakmunkás, gépkocsivezető
  • Farkas Ádám: érettségi megszerzése folyamatban (végzős) 13. B osztályos tanuló
  • Katona Kristóf: érettségi megszerzése folyamatban 12. B osztályos tanuló
  • Bolla László: kísérőtanár

Élménybeszámolójukat az alábbiakban olvashatják:

A csoport első napja az utazás mellett kulturális programokkal telt. Útjuk során a Szlovákiában kitekintést nyerhettek a Tátra hófedte hegyvonulatára és a csodálatos zöld természet kanyargós tájra. Megtekinthették Nedec várát, ami egykoron a legészakibb magyar vár volt, mely honvédelmi feladatokat látott el. A vár látogatásánál nagyban segítette őket Dr. Medina Viktor tolmácsolása, hiszen az idegenvezetés végig angolul zajlott.

Lengyelországba érve meglátogatták Európa legnagyobb főterét Krakkóban és a belvárosban is maradt idejük a sétálásra, kikapcsolódásra.

 

kultur_02-1200

 

Második napjukon már a szakmai programok következtek, ahol a reggelt az AGRO-MASZ gyárban kezdték. A gyár leginkább talajművelő eszközöket (ekéket, tárcsákat, kultivátorokat) gyárt, de megtalálható a kínálatukban: vontatott műtrágyaszóró és mechanikus, valamint pneumatikus gabonavetőgép is.

A gyárban lehetőségük volt a teljes termelési folyamatot végigkísérni és még a tervezési folyamatokba is bepillantást nyerhettek. Meglátogatták a forgácsoló csarnokot, a hegesztő berendezéseket és a festőüzemet, ahol két szín, a zöld és a piros dominál a gépek védjegye alapján. A gyárban megtekinthették a legmodernebb automata raktárrendszert és az automatikus alapanyag adagolással is ellátott modern CNC gépeket. A sor az összeszerelő üzemben zárult, majd egy kis bepillantást nyerhettek a mérnökök irodájába és az anyagvizsgálati laboratóriumba is. A gyárban a csapat tagjait ebéddel is megvendégelték, ami közben sokat beszélgettek a munkaeszközök piacáról, mely a gyárnak leginkább Olaszország és Németország.

 

agro_masz_03-k

 

A gyár meglátogatása után a szálláshelyen már a felajánló cég, Szal-Agro Kft. vezetősége (Szalai László ügyvezető és Szalai Andor kereskedelmi igazgató) várta a csoportot.

A harmadik napon került sor Európa legnagyobb szabadtéri szántóföldi gépbemutatójának megtekintésére Bednaryba. A gépbemutatón rengeteg gép és eszköz volt kint, ahol a világmárkák mellett több kisebb gyártó gépei is megjelennek részesedve a piacból. A teljesség igénye nélkül: CLAAS, John Deere, New Holland, Deutz Fahr, Caterpillar, Fendt, Krone és persze nem utolsó sorban a lengyel márkák: SAMASZ, KRUKOWIAK, stb.

 

bednary_01-1200

bednary_03-k

 

A gépek megtekintése közben az ebédet a Szal-Agro Kft. partnerénél, a Krukowiaknál tölthették el a csapat tagjai, ahol kötetlenül és baráti hangulatban tudtak beszélgetni a cégek képviselőivel. Ebéd után még lehetőség nyílt, hogy a kiállítást szervező cég irodájába is ellátogassanak és feltehessék kérdéseiket.

A csoport tagjai közül voltak még olyan elszánt és kevésbé fáradt tagok is, akik még egy Pitbike versenyen is részt vettek, ezzel is teljesen kihasználva az egész nap nyújtotta program lehetőségeket.

A negyedik nap a hazautazással telt, de sikerült még Lengyelország negyedik legnagyobb városába, Wroclaw-ba is ellátogatniuk. A csoport késő este érkezett haza, de a fáradságuk ellenére hatalmas szakmai és kulturális élményekkel gazdagodhattak.

Megkérdeztük a résztvevőket, hogy hogyan érezték magukat és hogyan értékelik az utazást?

Szalai László Szal-Agro Kft. ügyvezetője:

„A kollégáimmal Bednaryban találkoztunk a csapattal. Öröm volt látni, tapasztalni, hogy milyen érdeklődők a mezőgépész szakmai iránt a fiatalok. Lengyelország mezőgépipara Európa élmezőnyében jár, megéri megnézni, tapasztalatokat gyűjteni. A kiállításon látványos volt, hogy a nagy világmárkák mellett milyen jelentős a Lengyelországi mezőgépgyártás. Érdeklődő fiatal mezőgépészeknek szívesen szervezünk hasonló szakmai utat.”

Dr. Medina Viktor a MEGFOSZ igazgatója:

„Nagyon jó volt látni a fiatalok szakmaszeretetét és elhivatottságát. Újra megerősítette bennem, hogy érdemes a szakma felé terelni az érdeklődőket, mert akit beszippant ez a világ, annak a munkája lesz a hobbija. A jövőt kutató tanulmányok szerint pedig a következő negyven évben meg fognak tudni élni ebből a hobbijukból.”

Bolla László a csapat felkészítő tanára és a csapattagok:

„Azt gondolom, hogy mindenki nevében nyilatkozhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat az utazás során. Élménnyel gazdagodva térhettünk haza, melyre majd jó lesz visszaemlékezni. Nagyon jó, hogy új technikákat, gépeket, eszközöket ismerhetünk meg, akár a gyárra gondolva, akár a kiállítást tekintve.

A világmárkák Lengyelországban is világmárkák. Emellett azonban rengeteg kisebb cég is részesedik a lengyel mezőgazdasági piacból. Újdonság volt számunkra, hogy a kaszálási világrekordot a SAMASZ cég által gyártott kaszával teljesítették. Azt sem tudtuk, hogy a Krukowiak cégnek van például magajáró permetezője, illetve érdekesség a Zetor standjánál a Tym traktorokkal való egyezőség bizonyos fantázianevű Zetor traktorok estén. Érdekes volt látni utazásunk során, hogy a földek is parcellázottabbak voltak, mint Magyarországon.

Az utazás elég hosszú volt, de megérte, hiszen a szakmai programok mellett a kirándulások, kultúrprogramok és persze a helyi gasztronómiai élmények is fantasztikusak voltak. Úgy érezzük, hogy a kiránduláson eltöltött idő alatt a csapattagoknak sokkal szorosabb lett a viszonyuk a felkészítő tanárral, valamint a kísérőkkel és szervezőkkel is baráti kapcsolat jött létre.

Köszönet mindezekért Szalai László úrnak, a Szal-Agro Kft.-nek, Dr. Medina Viktornak, Bellért Zoltánnak!”

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége ezúton szeretné megköszönni a főnyereménnyel kapcsolatosan az Agrárminisztérium támogatását, a Szal-Agro Kft-nek az utazás szerevezését és minden segítséget, melyet a nyertes csapatnak az utazásuk során nyújtott. Köszönjük a „Péterkeszaki újratöltve” csapat tagjainak és felkészítő tanárának lelkesedését és kimagaslóan elért eredményét.

 

Szöveg: Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Képek: A kiutazó csapattól