Új vágóhidat és vertikális integrációt építene a Hungerit

Agro Napló
Három-öt éven belül 50 százalékos kapacitásbővítést eredményező új vágóhidat építene a szentesi Hungerit Zrt., melynek ellátására bővítenék a saját telepi baromfitenyésztés mellett az integrációs partnerek számát is – mondta lapunknak Tar Károly vezérigazgató.
Fotó: elelmiszer.hu

A tavalyi tulajdonosváltás óta nagyobb változások nélkül működik a szentesi Hungerit, mivel az új tulajdonos elégedett a kialakult gyakorlattal, azonban a készülő öt éves stratégiai tervben jelentős, a meglévő 50 százalékának megfelelő kapacitásbővítéssel, egy új vágóhíd létesítésével, illetve a beszállítói integráció bővítésével számolunk 3-5 éves távon – mondta az Agro Napló megkeresésére Tar Károly, a cég új vezérigazgatója. Korábban vezérigazgató-helyettesként dolgozott a társaságnál, ezért jól ismeri a lehetőségeket, és a napi működést is. Munkáját általános vezérigazgató-helyettesként a vállalat korábbi pénzügyi igazgatója, Korda János segíti.

A Bonafarm Mezőgazdaság keretei között kialakított sertés integrációs modellhez hasonló rendszert kívánnak kialakítani a Hungerit Zrt.-nél is. Ennek a munkának a keretében dolgozunk egy új vágóhíd tervein - mondta Tar Károly. A megépítendő új vágókapacitás szükséges alapanyag-ellátásához kacsa- és csirke-keltető beruházásokat is terveznek, és törekszenek arra, hogy a pecsenyekacsát és a húslibát minél nagyobb arányban saját telepeiken állítsák elő. Az új vágóhíd megnövekedő alapanyag szükségletének biztosítása pedig két-három éven belül újabb tenyésztő partnerek bevonását jelenti majd - tette hozzá Tar Károly. A részletes fejlesztési stratégia kialakítása jelenleg zajlik, így pontosan még nem látható, hogy milyen mértékű tulajdonosi tőkeemelésre lesz szükség az elképzelések megvalósításához - közölte a vezérigazgató. Szavai szerint egyelőre nincs napirenden a Hungerit Zrt. integrálása sem a Bonafarm Csoportba.

Addig azonban érdemi változásokat sem a jelenlegi tenyésztő partnerek körében, sem pedig az alkalmazott szerződéses feltételekben nem terveznek. Ahogyan egyelőre az elsősorban pecsenyekacsa és húsliba feldolgozásra épülő termékportfólióval kapcsolatban sem. A vállalat egyelőre a meglévő kül- és belföldi piacainak megerősítésére, fejlesztésére koncentrál majd. Belpiacon ez azt jelenti, hogy mind az elsődlegesen feldolgozott nyers baromfi, mind a továbbfeldolgozott termékek esetében a kis-, és nagykereskedéssel és vendéglátással foglalkozó cégeknél elért stabil piaci pozícióik megtartása a cél a közeljövőben.

Az elmúlt év eredményével kapcsolatban pontosabb információkkal csak a májusi közgyűlés után szolgálhatnak, az előzetes várakozások szerint azonban a 2017-hez hasonló évet zártak 2018-ban is. Az idei várakozásokat beárnyékolja, hogy érdemi költségnövekedésekkel kell számolniuk. A takarmányárak növekedése, az energia-, a víz- és gáz költségek növekedése, valamint a béremelés jelentős kihívások elé állítja a Hungerit Zrt.-ét is - tette hozzá Tar Károly. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márton-napi libakörkép

Márton-napi libakörkép

A múlt évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!