Új eszközök és infrastruktúra az őshonos állatokért

Agro Napló
Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére – közölte a szervezet az MTI-vel.

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője elmondta: a projekt célja a Felső-kiskunsági puszták és tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése.

A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, kaszákat, bálázókat, gabonavetőgépet, marha- és lószállító utánfutókat vásároltak – értesült a közleményből az Agro Napló.

Közben felújították az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont.

Az osztályvezető hangsúlyozta: az igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star – mezőhegyesi félvér – ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.

A magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt a KNPI. Egy igen nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány tovább tenyésztésének feladatát kapta meg az igazgatóság. A régi háziállat fajták közül a szürkemarha elsőként lett védett, mint első osztályú géntartalék, amely hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődik, más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állomány.

Az osztályvezető emlékeztetett: a Furioso-North Star fajtát 2004-ben Nemzeti Kinccsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.

A fajta tenyésztését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben kezdte meg, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso-North Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

A támogatott projekt keretében várhatóan felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telepét is – tette hozzá Kiss Mónika.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felpezsdül az extenzív állattartás

Felpezsdül az extenzív állattartás

A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában számos olyan új támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget az extenzív állat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!