Tovább bővülő hitellehetőség az agráriumban a kkv-k számára

Agro Napló
Tovább bővül a hitelfelvétel lehetősége - a számítások szerint mintegy 50 milliárd forinttal - a magyar agráriumban a kis-és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Czerván György azt követően beszélt erről, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF). Az EIF és az AVHGA megállapodása a gazdálkodók finanszírozását tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a magyar költségvetési viszontgaranciát.

Hozzátette: ez a magyar költségvetés számára 900 millió forint megtakarítást eredményez, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak. A COSME program így rendkívül előnyös a magyar gazdálkodók számára, mivel finanszírozási előnyöket biztosít számukra.

Czerván György elmondta: kedvező fordulat tapasztalható a mezőgazdasági vállalkozások hitelezésében, amely megfigyelhető egyrészt az állománynövekedésben, másrészt a hitelfelvevők összetételének változásában. Miközben a nemzetgazdaság társas vállalkozásainak hitelállománya 2011-ről és 2015-re 23 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági vállalkozásoké 12 százalékkal bővült. A hitelállomány 2012-től kezdve fokozatosan emelkedett, és 2015-ben az egyéni és a társas vállalkozások hiteleinek együttes összege már meghaladta a 472 milliárd forintot.

Különösen örvendetesnek mondta, hogy az egyéni gazdaságok hitelállománya 51 százalékkal nőtt. Ez a banki bizalom növekedését jelzi. A nemzetgazdasági ágak közül pedig itt a legalacsonyabb csődráta 1,9 százalék, a 2011-es 67 százalékról 76 százalékra nőtt az éven túli hitelek részaránya.

Az élelmiszeripar a teljes nemzetgazdasági hitelállományból 2011-ben kevesebb, mint 5 százalékkal részesedett, de 2015-ben megközelítette a 390 milliárd forintot, ami 6,6 százalékos részesedésnek felel meg. Öt év alatt 80 milliárd forinttal nőtt az éven túli hitelek állománya, részarányuk 42 százalékról 62 százalékra emelkedett, a devizaalapú hitel állománya pedig 44-ről 37 százalékra mérséklődött.

Az államtitkár kitért arra, hogy a mezőgazdaság szeptember végéig mintegy 20 százalékban, több mint 434 milliárd forint összegben részesedett a növekedési hitelprogram forrásaiból. Az igénybevett források mintegy 60 százaléka - 280 milliárd forint - beruházási célokat szolgált.

Czerván György megemlítette: az agrártárca célja, hogy  a kedvezőtlen piaci körülmények között működő tej- és sertéságazat vállalkozásai kiemelt támogatáshoz juthassanak. Így például az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez kapcsolódóan 100 százalékos kamattámogatást, 100 százalékos kezességi díj támogatást, valamint költségtámogatást vehetnek igénybe a tejhasznú tehén, és a sertéstartással foglalkozó kis-és középvállalkozások. Ez a támogatás december 31-ig benyújtott hitelkérelmek alapján megkötött, legfeljebb 1 éves futamidejű legfeljebb 50 millió forint összegű új hitelszerződésekhez vehető igénybe.

Az államtitkár kiemelte: az intézményi kezességvállalásnak - ilyen az AVHGA -  kulcsszerepe van az agrárszektor hitelezésében. Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991 óta segíti készfizető kezességével a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a COSME viszontgarancia hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást. Az alapítvány így könnyíti meg  hitelhez jutást olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva nem hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.

A COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 50 százalékos mértékű viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával kiegészíthet. Így 80 százalékos mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára. Ez pedig egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel.

Fontos, hogy a COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető 15 000 eurós támogatási keretet. Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

Herczegh András kitért arra, hogy az alapítvány által garantált hitelek volumene és a hitelügyletek száma évről-évre nő. Míg 2010 elején 4725, addig ez év szeptember 30-án 14 216 készfizető kezességi szerződése volt az AVHGA-nak. A kezességgel  biztosított hitelek összege  206,5 milliárd forintot tett ki szeptember 30-án, és az elmúlt 7 év alatt több mint a duplájára emelkedett.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Dinamikusan fejlődtek az agrár kkv-k is

Dinamikusan fejlődtek az agrár kkv-k is

Az árbevételét 20 százalékkal, a nyereségét pedig 61 százalékkal tudta átlagosan növelni a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem és a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!