Tabajdi a mezőgazdasági EU-biztoshoz fordult a Mezőhegyesi Ménesbirtok egyben tartása érdekében

Agro Napló
 Brüsszel- Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője - mint kedden közleményben hírül adta - levélben fordult Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési EU-biztoshoz, valamint Paolo De Castróhoz, az EP mezőgazdasági bizottsága elnökéhez a Mezőhegyesi Ménesbirtok egyben tartása érdekében.

"Elfogadhatatlannak tartom azt a veszteséget, amely Mezőhegyest és Békés megyét érné a ménesbirtok, Európa egyik vetőmagközpontja feldarabolásával" - hangsúlyozta.

    Kiemelte, hogy a Magyarországon egyedülálló, több mint kétszáz éves múltra visszatekintő ménesbirtok hatszáz állandó és további ezer részmunkaidős munkahelyet biztosít a mezőhegyesi, illetve környékbeli békési családoknak.

    "A megélhetésükben megfenyegetett dolgozók értetlenül állnak a Nemzeti Földalapkezelő jogorvoslati lehetőséget nélkülöző döntése előtt, miszerint a ménesbirtok akár 53 részre is szakadhat 2017-et követően. Ha a magyar agrárkormányzat szétszakítja a ménesbirtokot, az európai szinten is jelentős vetőmagtermesztés megszűnik a térségben, az öntöző berendezések használata ellehetetlenül, több ezer család megélhetése veszélybe kerül. Miért kell a ménesbirtoknak is a fideszes földpolitika áldozatául esnie?" - tette fel a kérdést Tabajdi Csaba.

    A szocialista EP-képviselő szerint "a Gyulai Húskombinát, Hortobágy, Kishantos és Kajászó után a helyi gazdálkodók helyett megint más településen élő, kormányközeli politikusok juthatnak állami földekhez. Ezzel nem csak a helyi gazdáknak okoznak kárt, hanem az adott településnek és a teljes magyar mezőgazdaságnak is. Ma Magyarországon új nagybirtokrendszer épül, s a kedvezményezettek a fideszes oligarchák".

    Mivel a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a település legnagyobb foglalkoztatója, egyben tartását kiemelt nemzeti ügyként kell kezelni - írta közleményében Tabajdi, aki szerint a mezőhegyesi cukorgyár bezárása a mai napig érezteti hatását Békés megyében.

    "Ha a ménesbirtok is tönkremegy, a térség számára kitörési pontként szolgáló rendkívül munkaigényes vetőmagtermesztés lehetetlenül el" - figyelmeztetett.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!