Szükség van a vidéki életforma fenntartására

Agro Napló
Fontos, hogy folytatódjon az a vidékpolitika, amely a kistelepüléseken élőket is hozzásegíti a városlakók számára természetes életszínvonalhoz – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter Tiszaszőlősön, a község ivóvízminőség-javító beruházását elindító rendezvényen.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen Fazekas Sándor aláhúzta: a másfélezres lélekszámú Tiszaszőlős életében rendkívül jelentős fejlesztés kezdődik a 154 millió forintos projekt pénteki alapkő-letételével. A beruházás nem csupán egészséges ivóvizet biztosít majd a falu számára, de környezetvédelmi szempontokat is szolgál – tette hozzá.

A tárcavezető köszöntőjében rámutatott: a vidéki embereknek jár a megbecsülés, Magyarországnak pedig szüksége van a vidéki életforma fenntartására.

Hozzátette: éppen ezért az sem mindegy, hogyan költjük el, mire fordítjuk a következő hétéves költségvetési ciklusban a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Úgy vélte, hogy a „síkvidéken többnyire nélkülözhető alagutak és völgyhidak építése helyett érdemes ezeket a pénzeket a tiszaszőlősihez hasonló fejlesztésekre fordítani”.

Fazekas Sándor beszédében kitért arra is, hogy a napokban érkezett meg a helyi önkormányzat számlájára a Tiszafüredtől 2002-ben történt leválása miatt a községet megillető, több mint 400 millió forintos vagyoni kárpótlás. Ez az összeg további, az itt élőknek fontos, ám eddig anyagi lehetőségek hiányában megvalósíthatatlannak tűnő beruházások elindítását teszi majd lehetővé – közölte.

Az időkapszula elhelyezését megelőzően Kerekes András polgármester Tiszaszőlős történetét felidézve arról beszélt: a lakosság vízellátását biztosító rendszer ebben az évben 40 éves. A két, egyenként 160, illetve 165 méter mély kút, a víztorony, a mintegy 16 kilométer hosszú vezetékhálózat és az ezekhez kapcsolódó létesítmények annak ellenére ellátták feladatukat, hogy az elmúlt évtizedekben keveset költöttek a felújításukra.

Jelezte: napjainkban mintegy 55 000 köbméter víz fogy el évente a településen, melynek minősége eddig nem felelt meg az EU előírásainak. A most induló, az Új Széchenyi Terv keretében 90 százalékos uniós támogatással várhatóan november végéig a 3 hónapos próbaüzemmel együtt megvalósuló projekt keretében 2 új, 2-300 méter mély kutat fúrnak a faluban, amelynek vizében a jelenleg kifogásolt vas-, ammónium és mangántartalom határérték alatt, míg a nátriumtartalom határérték körül lesz. Emellett a kivitelezők elvégzik az 50 köbméteres víztorony felújítását, valamint a vízvezeték-hálózat korszerűsítését is.

Forrás: MTI/Kormány.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!