MENÜ

Szélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása

2015.11.20.

Az Országgyűlés elfogadta a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását, amely megerősíti a természetes vizek horgászati célú halgazdálkodási hasznosítására tett eddigi erőfeszítéseket. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevonása a halgazdálkodási jog minél szélesebb körű hasznosítását teszi lehetővé.

A jövőben az egyes kiválasztott vízterületek halgazdálkodási jogosultsága – haszonbérleti szerződés megkötésével – közvetlenül, pályázat nélkül átengedhető a horgászok érdekképviseletét ellátó MOHOSZ részére. Emellett az ilyen típusú kijelöléssel nem érintett, de lejáró haszonbérletű vízterületek esetében az egy éves hosszabbítás lehetősége is biztosított. Így a vizek nem válnak gazdátlanná, halállományukat a halgazdálkodásra jogosult meg tudja védeni és horgászati hasznosításuk is biztosított lesz.

A MOHOSZ számára kijelöléssel át nem adott, jellemzően önkormányzati vagy magántulajdonú érdekeltségben lévő és lejáró haszonbérletű vizek esetében a 2015 végén, illetve 2016-ban megjelenő nyilvános pályázatok keretében választják ki az új halgazdálkodásra jogosultat.

A törvénymódosítást az Országgyűlés 92 százalék feletti arányban szavazta meg 2015. november 17-én.

Forrás: FM Sajtóiroda