Sorra születnek az állattartást segítő döntések

Agro Napló
A vidékfejlesztési pályázatok keretében eddig csaknem kétszázmilliárd forint európai uniós forrást nyertek el az állattartó gazdaságok. A legnagyobb összeget a telepek korszerűsítésére ítélte oda az irányító hatóság.

Közel kétszázmilliárd forintot ítélt oda eddig az állattartóknak a Vidékfejlesztési program forrásaiból az Agrárminisztérium. A tárcától kapott tájékoztatás szerint máig mintegy 4100 kérelmet fogadtak el, a nyertesek így összesen 192,5 milliárd forintot költhetnek el a különböző fejlesztésekre - írta a Magyar Idők.

A Vidékfejlesztési program keretében összesen hat beruházási típusú pályázati felhívás jelent meg, amely kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelését célozza. Ezenkívül egyéb felhívások keretében is forráshoz juthatnak az állattartással foglalkozó gazdaságok.

A legtöbb nyertes pályázat a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának természetes élőhelyén való megőrzése kapcsán indított felhívásban nyert. Itt mintegy 1491 kérelem támogatásáról döntött az irányító hatóság, a megítélt összeg pedig meghaladja a 12 milliárd forintot. Hasonlóan nagy érdeklődés övezte a különböző állattartó telepek korszerűsítését magában foglaló kíírásokat is.

A szarvasmarhatelepek esetében 624 kérelem nyert eddig, mintegy 38,35 milliárd forintot. Sertéstartók máig 213 esetben pályáztak sikeresen, a beruházásokat összesen 31,13 milliárd forint támogatja. Ennél kicsivel többet, 31,59 milliárd forint európai uniós forrást ítélt oda az irányító hatóság a baromfitelepek korszerűsítésére. Ebből az összegből 249 gazdaság újulhat meg.

A juh- és kecsketartással foglalkozó termelők 382 eredményes pályázatot nyújtottak be, így mintegy 5,71 milliárd forintos forrást nyertek el a közös kasszából. Az egyéb fajokat nevelők, így például a lóféléket, a húshasznosítású galambot, a fürjet, a nyulat, a méhet és a csincsillát tartók közül 120 pályázó négymilliárd forintból valósíthatja meg a tervezett fejlesztést.

Az irányító hatóság az elsők közt hirdette ki a trágyatárolók építését segítő felhívást. Ennek keretében eddig összesen 270 kérelmet támogattak, hatmilliárd forint értékben. A Vidékfejlesztési program állatjóléti támogatása elsősorban a tejtermelő tehenészetek fejlesztését célozza azáltal, hogy forrást biztosít az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások betartásához. Eddig 58,18 milliárd forint sorsáról született döntés, ami 572 pályázat között oszlik meg.

A juh- és kecsketartók december elsejétől hasonló címen mintegy 680 millió forintra pályázhatnak. A tárca tájékoztatása szerint továbbra is nyitva van a 35 milliárd forintos kerettel meghirdetett energiahatékonysági pályázat, amely többek között az állattartással foglalkozóknak kínál támogatási lehetőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!