2024. április 25. csütörtök Márk

Sikeres együttműködés Koszovóval

Agro Napló
Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumban fogadta a koszovói Blerand Stavileci mezőgazdasági, erdészeti és vidékfejlesztési minisztert.

Fazekas Sándor javasolta a magyar szakértőkkel való együttműködést, akik örömmel vesznek részt az uniós források lehívására is alkalmas intézményfejlesztési projektekben. A miniszter hangsúlyozta, a magyar agráregyetemeken való tanulás nagyon jó lehetőség a koszovói diákok számára és a Magyar Kormány a FAO-val kötött megállapodás alapján ösztöndíjat is biztosít a kedvezményezett fejlődő országokból érkező hallgatók számára. A miniszter szerint szükség van a két ország közötti mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelem növelésére, különös tekintettel a magyar tejtermékek és gabona exportjára. Jelezte, Magyarország nagy gondot fordít a nyugat-balkáni országok piacaira, ezért cégeink a jövőben több kiállításon és termékbemutatón fognak részt venni.




Fotó: Pelsőczy Csaba





Blerand Stavileci miniszter köszönetét fejezte ki a magyar szakértői segítségért, mivel sok területen tudnak tanulni a magyaroktól. Koszovó napjainkban készíti elő a szabadkereskedelmi, illetve társulási megállapodásait az Európai Unióval. Építi a mezőgazdasági támogatási, marketing és biztosítási rendszerét, és mindehhez nagyon hasznosak a magyar tapasztalatok és a szakértelem.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!