MENÜ

Rendezetlen Brexit-re is készül az állategészségügy

2019.03.27.

A brit állategészségügyi hatóság – készülve az esetleges rendezetlen kilépésre – közzétette az élő állatok és állati eredetű termékek Egyesült Királyságba történő beviteléhez szükséges új exportbizonyítványokat. A dokumentumokat folyamatosan, a magyar fordítást követően tölti fel az Országos Állategészségügyi Informatikai Rendszerbe (OÁIR) a magyar hatóság - közölte a Nébih.

Amennyiben az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséig nem születik megegyezés a két fél között, akkor az az élő állatok és állati eredetű termékek kereskedelmére vonatkozó állategészségügyi előírások változásával is jár. A brit állategészségügyi hatóság – készülve az esetleges rendezetlen kilépésre – a napokban közzétette az ehhez kapcsolódó új exportbizonyítványokat.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindent megtesz az esetleges fennakadások elkerüléséért. Ennek érdekében a magyar fordítással már ellátott bizonyítványokat folyamatosan elérhetővé teszi az OÁIR Szállítási Alrendszerében. A dokumentumok tehát – a többi exportbizonyítványhoz hasonlóan – a területileg illetékes megyei kormányhivatalok és járási hivatalok rendelkezésére állnak majd a kilépést követően - tette közzé honlapján a Nébih.

 

Az OÁIR-ban elérhető bizonyítványok aktuális listájáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érintettek:https://portal.nebih.gov.hu/export-bizonyitvanyok. https://portal.nebih.gov.hu/export-bizonyitvanyok Amennyiben az exportálni kívánt termékkörre még nem szerepel a Szállítási Alrendszerben exportbizonyítvány, úgy azt a kérelmező cégnek kell jeleznie az effo@am.gov.hu email címen. A bizonyítvány a magyar fordítást és a szakmai felülvizsgálatot követően válik elérhetővé a Szállítási Alrendszerben.

Fontos, hogy a bizonyítványokat az Egyesült Királyság kilépését követően kell majd használni.