Regionalizációs szállítási engedélyről tárgyalt a kormány Thaiföldön

Agro Napló
A magyar baromfi és sertéshús thaiföldi szállításáról tárgyalt Bangkokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) delegációja – közölte a szaktárca az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a magyar küldöttség arról tárgyalt a thai Állategészségügyi Hatóság (DLD) főigazgatójával és más illetékesekkel, hogy Thaiföld is engedélyezze Magyarországnak a sertéshúsnál a regionalizációt, amiről Japánnal már sikerült megegyezni.

A tárgyalással kapcsolatban Budai Gyula, a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásért felelős miniszteri biztosa elmondta: a magyar állategészségügyi intézkedések hatékonyak, sikerrel teljesítették a szigorú japán követelményeket, így egy esetleges madárinfluenza-járvány esetén csak a fertőzött területről gátolja Japán a magyar baromfi szállítását - olvasható a közleményben.

A miniszteri biztos elmondta: ilyen megállapodásra törekednek Thaifölddel is, mert ezzel erősíthetik a magyar cégek ázsiai jelenlétét, növelve ezzel Magyarország folyamatosan bővülő exportját.

Thaiföld a 640 millió lakosú délkelet-ázsiai térség második legnagyobb piaca. A baromfi mellett a sertéshús is kelendő árucikk abban a régióban, ezért fontos, hogy a magyar cégek minél szabadabban szállíthassanak a thai piacra - tette hozzá.

A közlemény szerint az ASEAN-térségben (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) 2018-as adatok alapján Thaiföld Magyarország első számú kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar export 44 százalékkal emelkedett.

A két ország között mezőgazdasági munkacsoport működik, amely várhatóan júniusban tanácskozik újra, és előkészítik a magyar-thai gazdasági vegyesbizottság következő ülését - tudatta a szaktárca.

A KKM a közleményben kitért arra: a magyar delegáció thaiföldi látogatására alig egy héttel azután került sor, hogy Kína ismét engedélyezte a magyar kacsa- és libahústermékek kínai szállítását, ez 2015 óta a madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges.

Felidézik, hogy Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten arról egyeztetett kínai kollégáival, hogy a sertéshúsnál is megjelenjen a regionalizáció, egy esetleges állategészségügyi járvány esetén ne az egész országból, csak a fertőzött területről legyen tilos hús és húskészítmények szállítása Kínába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!