Parlamenti csetepaté az agrártámogatások kifizetéséről

Agro Napló
Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hogy miért nem fizetik ki a gazdáknak a területalapú támogatásokat – tájékoztatott az MTI. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint viszont rendben mennek a dolgok.

Gőgös Zoltán azt állította, az elmúlt időszakban többen is megkeresték azzal, hogy nem kapják meg a pénzt, holott a korábbi években februárban már átutalták az összeget. Hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzik ez a forrás, sok cég felszámolás közeli helyzetbe is kerülhet, mert a támogatásokból fizetnék az adósságokat, és a tavaszi munkákat is ezekből finanszírozzák.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a képviselőnek adott válaszában úgy fogalmazott: nem merné állítani, hogy a kifizetésekkel baj van, mert 2017 januárja helyett már tavaly novemberben és december kifizették a jelentős részét, és a héten is voltak már utalások.

Gőgös Zoltán szerint a termelők nem jelentkeznének nála, ha minden rendben lenne.

Az államtitkár viszonválaszában jelezte: a kárenyhítéseket is korábban fel tudták dolgozni, amelynek összegét így március helyett már februárban át tudják utalni a gazdáknak.

Az események hátterében az agrárkifizetések rendszerének átszervezése áll. Idén január elsejétől a kormány megszüntette a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH), és a feladatait a Magyar Államkincstárnak (MÁK) adták át.

A MÁK januárban azt nyilatkozta, az agrárkifizetések nem álltak le az átszervezés miatt, később azonban ezzel ellentétes hírek is elterjedtek. Az agrárszektor.hu időközben megtudta, hogy Viski József, akit tavaly novemberben neveztek ki az MVH elnökévé, nem marad a kincstárba integrált szervezet élén, hanem visszatér a Miniszterelnökséghez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!