MENÜ

Nagy az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program forrásaira

Agro Napló 2021.09.20.

Az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési Program iránt, amelynek forrásait éppen ezért az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte – közölte az agrárminiszter közösségi oldalán, tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

 

Nagy István arra emlékeztetett, hogy a tanya a magyar vidéknek több évszázadra visszanyúló, jelentős gazdasági, települési és társadalomtörténeti múlttal rendelkező öröksége, amely különösen az Alföldön ma is sokaknak nyújt otthont. A tanyák igazodnak természetföldrajzi adottságainkhoz; az ott élő generációk nemzedékről nemzedékre adják át a hazai termesztési-tenyésztési hagyományainkat, a gazdálkodásban megszerzett és felhalmozott tudásanyagot, őrzik a magyar tájfajtákat, illetve az őshonos állatfajtákat is – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben immár kilencedik alkalommal hirdette meg az agrártárca a Tanyafejlesztési Programot, összesen 858 millió forint induló keretösszeggel. A pályázat célja a tanyasi gazdálkodás megújítása, az életmód hátrányainak csökkentése, sajátos értékeinek megmentése és megőrzése. A támogatást többek között lakóépület felújítására, gazdálkodást segítő gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, állatállomány kialakítására, bővítésére és feldolgozó kapacitások kiépítésére lehet fordítani – ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a minisztérium a támogatási keretösszeget 1,9 milliárd forintra emelte, így 680 pályázó részesülhet a rendelkezésre álló pénzösszegből. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a statisztikák jól mutatják, a Tanyafejlesztési Programra évről-évre egyre nagyobb az igény. A program elindítása óta 3441 pályázó számára mintegy 13,1 milliárd forintot ítéltek oda a teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott keretből.