MENÜ

Módosultak a minimális talajborításra vonatkozó kölcsönös megfeleltetési előírások

2015.09.25.

2015. szeptember 17-ével módosultak – az 50/2008. (IV.24.) FVM rendeletben - a kölcsönös megfeleltetés minimális talajborításra vonatkozó előírásai.

A tervezett módosításról a minisztérium honlapján 2015. július 17-én tájékoztatást adtunk. A változtatásokra azért volt szükség, mert a korábbi jogszabály rendelkezései szerint a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után a minimális talajborítást továbbra is fenn kell tartani az őszi kultúra vetésével, vagy a tarló október 30-ig történő megőrzésével, vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély, vagy mély talajlazítás elvégzésével. Ugyanakkor a nitrátérzékeny területek esetében, az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet előírásainak megfelelve nem volt lehetőség a trágya kijuttatásra október 31 és február 15-e közötti időszakban.

Figyelemmel a felmerült problémákra a szükséges módosítások elkészültek, így a nitrátérzékeny területeken a tavaszi vetésű kultúrák esetében az őszi szervestrágya kijuttatása és bedolgozása október 31-ig engedélyezett lett.

A fenti módosítással összefüggésben a tarló október 31-ig történő megőrzése szeptember 30-ra módosul, mert a nitrátérzékeny területeken kívül bizonyos hazai területeken a talaj speciális tulajdonságai miatt csak meghatározott időpontokon belül lehet elvégezni a talajművelést, ami sok esetben nem lehetséges október 31. után.

Forrás: FM Sajtóiroda