MENÜ

Megszűnt a türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben

Agro Napló 2019.06.14.

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. Így a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot fenn kell tartani – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint az eddigi előírások alapján a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat, csak az adott év július 1-jét követően lehetett felelősségre vonni. Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig  is terjedhet.

A szaktárca célkitűzése: a parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, valamint az egészséges környezet biztosítása. Éppen ezért az Agrárminisztérium ezúton is szeretné felhívni minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.  A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordulhatnak – tartalmazza a tájékoztatás.