MENÜ

Megnyitotta kapuit a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2014.04.25.

"Nincs még egy nemzet, mely annyi gondot és szeretetet érezne állatai iránt, mint az állattenyésztőnek született magyar” – idézte Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Heinrich Ditz szavait a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

A XIX. században élt agrárgazdasági szakember a magyar mezőgazdaság című, a királyi bajor Közmunka és Kereskedelmi Államminisztérium részére írt népgazdasági tudósításában megjegyzi: „Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évtized a gabonatermesztést részesítette előnyben az állattenyésztéssel szemben. Ennek következtében az állattenyésztés sokkal inkább háttérbe szorult, mint normális körülmények között a magyar mezőgazdaságnak megfelelt volna.” 

Habár a közel 150 év óriási idő, a magyar mezőgazdaság számos fő elemében, belső problémáiban és a világhoz való viszonyulásában azóta sem változott – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. 

Hozzátette: az elmúlt években ugyanakkor a magyar agrárium teljesítménye nőtt. Erősödött a nemzetgazdaságon belüli szerepe, dinamikusan emelkedett az exportteljesítménye és javult a foglalkoztatás.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) eddig is és a jövőben is kiemelten kezelte és kezelni fogja az állattenyésztési ágazattal kapcsolatos feladatokat. 2010-hez képest idén 6,5 milliárd forinttal több állatjóléti támogatást fizet a sertés- és baromfitartóknak, 3 milliárd forintra emeli az állati hulla elszállításának és 7,5 milliárd forintra az állatgyógyászati költségek támogatását. 

A Kormány célja: erősíteni az értékteremtő munkába és a gyarapodásba vetett hitet Magyarországon. Tenyésztők, állattartók, feldolgozók, inputanyag- és élelmiszerkereskedők, de még a vállalkozásainkat finanszírozó bankok is csak úgy maradhatnak ebben a szektorban tartósan életképesek, ha a józan ész szabályai szerint kooperálnak egymással – erősítette meg a helyettes államtitkár. 

Feldman Zsolt úgy fogalmazott: „tisztában vagyunk a belső piac tisztításának fontosságával, nem véletlen, hogy a VM nagyon bízik a sertés áfacsökkentés látható eredményében. Minden erőnkkel az állattenyésztés jövőjének zálogát is jelentő feldolgozóipar megerősítésére fogunk fókuszálni, hiszen ennek a szűk keresztmetszetnek a kitágítása és ennek a területnek a lélegzethez jutása minden mezőgazdaságban érintettnek alapvető érdeke.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája