Megkezdődött a parlagfüves területek légi felderítése

Agro Napló
Idén Fejér megyében kezdődött a parlagfüves területek helikopteres ellenőrzése. A légi felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő és a nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerüljenek – fogalmazott Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal börgöndpusztai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös cél. Az irtás mellett a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet a főosztályvezető-helyettes, aki emlékeztetett: a földhasználók és földtulajdonosok kötelessége, hogy minden év június 30-áig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést és tartsák fenn a gyommentes állapotot. Ennek elmulasztása esetén a bírság tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig terjedhet. A hatóságok célja nem a bírságolás – mondta, hanem a széles körű tájékoztatás, az önkéntes jogkövetés segítése.

 Fotó: Pelsőczy Csaba

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta az irtás mellett. Mint mondta, a NÉBIH a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve egy védekezést bemutató képzéssorozatot hirdetett a mezőgazdasági termelőknek. Mivel a parlagfű nemcsak közegészségügyi problémát jelent, hanem a mezőgazdaságban, mint gyomnövény, közvetlenül is gondot okoz, a Nemzeti alaptantervbe is bekerült a védekezés fontossága - tette hozzá. Felsőtagozaton és középiskolákban is, osztályfőnöki óra keretében hívják fel a figyelmet a parlagfűirtás jelentőségére. A szakemberek szerint a növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

 Fotó: Pelsőczy Csaba

Fejér megyében Jelentősen, tavaly a 2014. évinek a harmadára csökkent a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A megyében a hatóság július eleje óta ellenőrzi a gyomnövény irtását - mondta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője. Hozzátette: tavaly az azt megelőző évinek egyharmada, összesen egymillió forint volt a kiszabott bírság. A megyében a kormányhivatal a tervek szerint 200 ezer hektár területet ellenőriz. Külterületeken a felderítést a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatalai végzik, belterületen pedig a jegyző.

Jelenleg a parlagfű fejlettsége az országban nagyon eltérő, a legtöbb parlagfű 20-110 cm-es nagyság közötti. A gyomnövény zöme még nem virágzik, kisebb része már szórja a pollent. A parlagfű leginkább a kapás növényekkel elvetett táblák szegélyében, táblaszéleken, forgókban és elhanyagolt területeken fordul elő.

Megkezdődtek a hatósági eljárások a parlagfűvel fertőzött területeken, a PIR (Parlagfű Információs Rendszer) adatai alapján külterületen a földhivatalok eddig 66 esetben, összesen 71 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel. A földhivatalok ellenőrzései alapján a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Osztályainak eddig 25 esetben, 5 hektáron kellett elrendelniük a közérdekű védekezést. A fennmaradó területeken közérdekű védekezést azért nem lehetett elrendelni, mert ott a kultúrnövény borítottsága meghaladta az agronómiailag indokolt tőszám 50%-át, de eljárást azokkal a területekkel kapcsolatosan is indítottak. Eddig 3 esetben a földhasználók maguk végezték el a mentesítést, hatósági közreműködésre még nem került sor. Külterületen, a földi bejárás során felvett jegyzőkönyvek alapján eddig 3 esetben, 15 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt került sor a növényvédelmi bírság kiszabására, összesen 340 000 Ft összegben.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!