MENÜ

Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu programban

Agro Napló 2020.07.27.

Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu program keretében, ezúttal 12 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni önkormányzati kerékpárutak építésére, temetőfejlesztésre, építési telkek kialakítására, valamint elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos július végén Budapesten.

 

Gyopáros Alpár elmondta: a most kiírt utolsó pályázatokkal 22-re emelkedett a Magyar falu program idei pályázatainak száma, ebből hatban már eredményt is hirdettek

A politikus kiemelte: a pályázati kiírások július 27-én jelentek meg a kormányzati hírportálon, a pályázatokat szeptember 10-éig lehet benyújtani. A nyertes pályázókról 60 napon belül döntenek, a támogatási okirat aláírását követő öt napon belül pedig az önkormányzatoknál lesz megítélt összeg.    

A kormánybiztos ismertette: önkormányzati kerékpárutak építésére, meglévők fejlesztésére  4 milliárd forint áll rendelkezésre, egy település legfeljebb 50 millió forintra pályázhat. A pályázaton helyben fontos, belterületi, vagy belterületet külterülettel összekötő kerékpárutak építését támogatják.     

A most jelent meg a pályázati kiírás az önkormányzati és egyházi temetők fejlesztését is lehetővé teszi, erre 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Többek között épületrekonstrukcióra, illemhely-létesítésre, kerítésjavításra lehet igénybe venni. Infrastrukturális fejlesztések esetén 30 millió forint a maximális támogatási összeg, a kisebb fejlesztéseknél ötmillió forint.

Emellett a Magyar falu programban pályázni lehet építési telkek kialakítására is. A kormánybiztos elmondta: vannak települések, ahol nagy az érdeklődés a beköltözésre, de elfogytak a használt lakóingatlanok. A pályázattal elnyert pénzből az önkormányzatok többek között a telekalakítások hatósági díjait, az új telkek közmű-kialakítási költségeit finanszírozhatják. A programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre, egy település legfeljebb 15 millió forintra pályázhat.     

Pályázni lehet továbbá a településképet rontó, elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására, bontására vagy felújítására is, erre a célra 2 milliárd forint áll rendelkezésre, a maximális támogatási összeg ötmillió forint.     

Hozzátette: a Magyar falu program, amely 2019-es indulásának évében 150 milliárd forint állt rendelkezésre vidékfejlesztésre, 2020-ban már 219 milliárd forint, jövőre pedig 252 milliárd forint lesz a pályázható forrása, ami a vidéken élők életminőségének fejlesztését szolgálja majd –foglalta össze a kormánybiztos által elmondottakat az MTI.