Már most kaszálni kell a parlagfüvet

Agro Napló
Július elsejétől bírságot szab ki az illetékes megyei növény- és talajvédelmi hatóság a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira - jelentette be Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese.

A földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően. Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós, vagy annál fejlettebb állapotban van – fogalmazott Szalkai Gábor.

A parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a NÉBIH online és mobiltelefonon is elérhető parlagfű-bejelentő rendszerén keresztül. Szükség esetén a hivatal kényszerkaszálást rendel el és egyúttal meghatározza a bírság összegét is - mondta Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese.

Hangsúlyozta: amennyiben a tulajdonos a határozat kézhezvétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni. Tapasztalatok alapján a tulajdonosok túlnyomó többsége nem várja meg a költségesebb hatósági intézkedést és lekaszálja az érintett területet.

Tavaly összesen 5600 hektár külterületet mértek fel; a mulasztások miatt 3000 eljárás indult és 130 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

Magyarországon - amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának - a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.

Forrás: MTI/ Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!