2024. május 11. szombat Ferenc

Kedvező módosulás a családi gazdálkodók támogatásigénylésében

Agro Napló
A jogszerű földhasználat fogalmának kiterjesztésével a családi gazdálkodók számára kedvezően módosult a 2013. évi mezőgazdasági támogatások igénybevételét szabályozó és az egységes kérelemre vonatkozó szabályokat tartalmazó 22/2013. (IV. 8.) VM rendelet.

A módosított szabályozás alapján családi gazdálkodó is benyújthat egységes kérelmet a családi gazdaság egész területére akkor is, ha valamely családi gazdaságba bevitt terület esetében az eddigi szabályozás szerint nem ő, hanem a családi gazdaság egy tagja minősült jogszerű földhasználónak.

Fontos, hogy a családi gazdaság vezetője csak abban az esetben nyújthat be a gazdaság teljes területére támogatási kérelmet, ha a családi gazdaság más tagja valamely részterületre kérelmet nem nyújtott be. Többszörös benyújtás esetén a támogatás megvonásra kerülhet.

Ha a családi gazdaság létrehozásáról szóló, eredeti szerződésben rögzítettekhez képest a családi gazdaság által használt földterületben változás állt be, és az nem került a 326/2001. (XII. 30.) Korm. rendelet 4. § (5) bekezdése alapján az illetékes kormányhivatalok Földművelésügyi Igazgatóságaihoz bejelentésre, azt sürgősen meg kell tenni, hiszen a szerződésnek a kérelemben megjelölt, június 9-ei földhasználatot kell tükröznie. A most megjelent módosítás tehát könnyítést jelent a családi gazdálkodók számára, de ehhez a Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának nyilvántartásában szereplő adatoknak meg kell felelniük a valós földhasználati viszonyoknak.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?