MENÜ

Kamat- és költségmentes hitel a sertéstartóknak

Agro Napló 2022.01.05.

A takarmányárak drasztikus emelkedése és a sertéspiac nehézségei miatt a sertéságazat számára szóló intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé az érintettek számára – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal, hozzáfűzve: az erre vonatkozó miniszteri rendelet már megjelent.

 

A sertéstartóknak az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukció és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2022. január 1. és 2022 június 30. között újonnan felvett hiteleihez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díjtámogatást, valamint a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100 százalékára vonatkozó költségtámogatást nyújt az Agrárminisztérium.

A hitelkérelmeket a KAVOSZ koordinálásában működő regisztráló irodákban lehet benyújtani, előreláthatóan január első hetének második felétől.

A 100 százalékos támogatásban részesíthető hitel összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, számított átlagos állategységenként legfeljebb 500 ezer forint.

A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a KKV minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a KKV-k  maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszköz hitelhez juthatnak.

A hitelekkel kapcsolatos részletes információ a www.kavosz.hu és a www.mfb.hu weboldalon található meg – tartalmazza az ismertetés.