Jön a beporzási támogatás a méhészeknek

Agro Napló
A mostani szárazság kihat a növények nektártermelésére, nagyon várják a méhészek is a csapadékot. Hamarosan újabb támogatást kaphatnak a méhészek –mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter.

"Ha a növénytermesztő gazdáknak jó, akkor jó a méhészeknek is; nagyon korán jött idén a repce, a virágzásában már benne vagyunk, a méheink szépen fejlődnek. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy volt egy jelentős téli méhpusztulás, és sok mézre ebben az aszályos időszakban akácvirágzás előtt nem számíthatunk, sőt, a szakemberek szerint az akácvirágzásra is kihathat a mostani csapadékmentes idő" - mondta el Bross Péter az InfoRádióban.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a kormány csatlakozott egy uniós programhoz, amelyen keresztül pályázhatnak a méhészek, az önrészt a kormány biztosítja.

"Nemsokára bevezetik a megporzási támogatást, ami nem is anyagilag, inkább erkölcsileg megbecsülés a méhészek számára akkor, mert háttérbe vannak szorítva a mezőgazdaságon belül" - fogalmazott a szakember.

Azt még nem tudni, pontosan mire használható ez a támogatási forma.

"Gyakorlatilag teljesen felesleges" - így reagált Bross Péter méhészeti egyesületi vezető az InfoRádióban arra a tévhitre, hogy cukros vizet kell kitenni a rovaroknak. "A méhek nektárt és virágport fogyasztanak a természetből, cukros víz helyett inkább ültessünk növényeket; tavasszal a méheknek bőséges méhlegelőjük van" - tette hozzá a szakember, aki szerint a cukros vizet meg sem találja a méhecske, amíg talál természetes táplálék-lelőhelyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!