Jelentős piacok nyílhatnak meg Ázsiában a baromfi-feldolgozóknak

Agro Napló
Bár eddig nem volt jelentős a kínai baromfiexportunk, a szakmai szervezetek örülnek a madárinfluenza-korlátozás feloldásának, mivel jelentős potenciállal rendelkező piac nyílik meg, ha megvalósul a feldolgozók auditja – írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

Azzal, hogy Kína feloldotta a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozást, megtettük az első lépést afelé, hogy valóban szállítsunk is baromfitermékeket Kínába – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

A szállítási tilalom e héten bejelentett megszüntetése után a következő teendő a protokollok – vagyis a szállítható termékek pontos leírásának – kidolgozása lesz, amit a kínai piacra szállítani kívánó baromfi-feldolgozók auditálása követhet.

Kína egyébként még 2015-ben – vagyis a 2016–2017-es járvány előtt – egy elszigetelt füzesgyarmati madárinfluenzás esetre hivatkozva tiltotta meg a magyarországi baromfitermékek beszállítását. Addig csupán víziszárnyasra volt kidolgozott protokoll, üzemi auditja pedig egyetlen cégnek, a kerekegyházi székhelyű Aviland 2001 Kft.-nek volt. A BTT-nek arról egyelőre nincs információja, hogy itt például szükséges-e újra elvégezni az exporthoz szükséges vizsgálatokat, a kínai piacra szállítani szándékozó cégeknek azonban biztosan készülniük kell erre.

Az egyetlen auditált feldolgozóval a kínai piac a beviteli korlátozás előtt nem volt jelentős a magyar feldolgozók számára, viszont rendkívül nagy potenciállal rendelkezik. A BTT már korábban szorgalmazta, hogy a protokollt dolgozzák ki a csirke- és a pulykatermékekre is. Erre most minden esély megvan, ugyanis Nagy István agrárminiszter az importtermékek engedélyeztetéséért is felelős kínai vámhivatal miniszterhelyettesével, Vang Ling-csünnel folytatott tárgyalása után kijelentette, hogy a víziszárnyasok kivitelének újraindítása után a tárca kezdeményezi a többi szárnyasféle exportengedélyezését is.

A miniszter a sertéshúsexport újraindítását is felvetette, ugyanis Kína az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése után az egész országra kiterjedő korlátozást rendelt el. Az agrárkormányzat azonban szeretné bebizonyítani a kínai fél számára, hogy Magyarországon házi sertésben nem fordul elő az ASP vírusa, csupán a vaddisznóknál, elszigetelt körülmények között. A miniszter szerint ezért a regionális korlátozás alkalmazása lenne indokolt, vagyis azokról a területekről, ahol nincs vaddisznóállomány, minden további nélkül lehetne húst exportálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Tovább tarol a sertéspestis Kínában, és ezzel egyidőben elindult a sertéshús árának gyors emelkedése is. A kocatelepeken pedig már várólistát készíten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!