MENÜ

Ismét madárinfluenzás állományt találtak egy Békés megyei gazdaságban

Agro Napló 2022.04.25.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma ismét magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Békés megyében. Most egy nagykamarási tenyészlúdtelepet ért el a betegség.

 

A Békés megyei Nagykamarás településén található, mintegy 10.000 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek jelentkezése miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

Eközben Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb madárinfluenza-kitörések következtében.

Valamennyi új eset arra figyelmezteti az állattartó gazdákat, hogy a járványügyi fegyelem továbbra sem lazítható, az előírásokat szigorúan be kell tartani! A szabályokról, valamint az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érintettek, ide kattintva.

 

(Forrás: Nébih)