Ismét madárinfluenzás állományt találtak egy Békés megyei gazdaságban

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma ismét magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Békés megyében. Most egy nagykamarási tenyészlúdtelepet ért el a betegség.

A Békés megyei Nagykamarás településén található, mintegy 10.000 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek jelentkezése miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

Eközben Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb madárinfluenza-kitörések következtében.

Valamennyi új eset arra figyelmezteti az állattartó gazdákat, hogy a járványügyi fegyelem továbbra sem lazítható, az előírásokat szigorúan be kell tartani! A szabályokról, valamint az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érintettek, ide kattintva.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még egy megyét elért a madárinfluenza

Még egy megyét elért a madárinfluenza

Csongrád-Csanád megyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!