Ismét fenyegeti a baromfitartókat a madárinfluenza

Agro Napló
Ismét fenyegeti a baromfitartókat a madárinfluenza, a késő nyári hónapokban Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban, a közelmúltban pedig Hollandiában mutatta ki az állategészségügyi hatóság a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Ezek az esetek is igazolják – emlékeztet a hatóság –, hogy a betegség gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét, tehát változatlanul veszélyt jelent a baromfiállományokra. Éppen ezért hívják fel a baromfitartók figyelmét, hogy továbbra sem szabad lazítaniuk a járványügyi előírások betartásán.

A vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalán – Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban – már augusztus-szeptemberben megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadarak mozgásának természetes következménye, hogy haladási útvonalukon, azaz Európa egyes területein is megnövekedett, megnövekszik a madárinfluenza-járvány kitörésének kockázata.

Ezt a tendenciát erősítik meg az európai referencialaboratórium riasztásában szereplő, 2005-ből és 2016-ból származó adatok. Emellett szintén ezt támasztják alá a Hollandiában nemrég napvilágra került esetek is, ahol előbb bütykös hattyúban, majd a napokban egy baromfitartó telepen is kimutatták a betegséget. 

A Nébih arra is felhívja a figyelmet: bár hazánk ez év szeptember 8-án visszanyerte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenza-mentes besorolását, mindez önmagában semmiképpen sem indokolja a járványvédelmi fegyelem lazítását. Kizárólag az előírások maradéktalan betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges ugyanis megelőzni, hogy a vírus újra megjelenjen Magyarországon.

Figyelmeztetik a baromfitartókat, hogy továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, aminek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Mindemellett kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

A hivatkozott országos főállatorvosi határozatról, valamint a járványvédelmi minimumfeltételekről további hasznos információk érhetőek el a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon – olvasható a hivatal közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!