GOSZ: már a héten megduplázódhat a belvízzel borított területek nagysága

Agro Napló
Már ezen a héten megduplázódhat a belvízzel borított területek nagysága, amennyiben a mostanihoz hasonló intenzitással esik az eső - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Vancsura József közölte: a jelenlegi körülbelül 25 ezer hektár elöntött terület mintegy fele szántó, a másik 50 százalék pedig gyep, rét, legelő. Az elöntött szántóterület mintegy 50 százaléka őszi kalászos, a másik fele még nincs bevetve. Ez utóbbi mintegy 5000-6000 hektár.

Hozzátette: a gazdálkodók az őszi vetésekről is szivattyúzzák a vizet a belvizes területeken. Emellett a vízelvezető árkok és a réselők ásása is folyamatos, mert napok óta esik az eső.

A GOSZ elnöke elmondta, a károkról még korai beszélni, mivel kármentés folyik, és a gazdák megtesznek mindent azért, hogy az esetleges veszteségek minél kisebbek legyenek.

Ha egy hétig, tíz napig úgy esik az eső mint hétfőn, akkor a károk már jelentősek lehetnek, de a vizet akkor is le kell vezetni - húzta alá Vancsura József.

A legnagyobb belvizes területek most is a belvíz által leginkább veszélyeztetett megyékben, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megyében vannak, de az országban mindenhol előfordulhat belvíz, mert a talaj általában telített vízzel a sok csapadék miatt - emlékeztetett.

Kifejtette, ha a belvízzel elöntött terület eléri a 100 ezer hektárt, akkor már jelentős mezőgazdasági károk lehetnek. Az elöntött terület fele várhatóan gyep, rét legelő lesz, a másik fele pedig a búzavetés és a kukorica vetési területe. Ez utóbbi növény esetében akkor van nagy gond, ha például a belvíz miatt a vetésterülete nem éri majd el az egymillió hektárt - mondta Vancsura József.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!