Fertőtlenítési útmutatóval segíti az állattartókat a Nébih

Agro Napló
Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a gazdasági haszonállattartó telepek megfelelő fertőtlenítése ugyanis a biztonságos élelmiszer előállítás egyik legfontosabb alapfeltétele, egyúttal a komoly gazdasági kárral járó állatbetegségek megelőzésének kulcsa – hívják fel az érintett gazdálkodók figyelmét a szakértők.

Az állatok egészségmegőrzésének, a gazdaságos termelésnek hatékony eszköze, hogy az állatok környezetében a kórokozók mennyiségét tisztítással, fertőtlenítéssel minimálisra csökkentsék, illetve megakadályozzák annak behurcolását az állományba. Éppen ezért az állattartóknak pontos járványvédelmi-intézkedési tervvel kell rendelkezniük, ami tartalmazza a telepen használt fertőtlenítőszerek, berendezések felsorolását és mennyiségét is. 

A szabályok betartásában nyújt segítséget az országos főállatorvos megbízásából a Nébih által kidolgozott és közzétett „Tisztítási- és fertőtlenítési útmutató állattartó telepek számára” című kiadvány.

Az útmutatóban megtalálható többek között néhány alapvető fogalom magyarázata, a tisztítás és fertőtlenítés szigorított végrehajtásának helyes sorrendje, megoldást kínál a földes padlójú ólak, kifutók fertőtlenítésére, valamint fagypont alatti fertőtlenítési lehetőségekre. A fertőzési lánc megszakítására praktikus tanácsok találhatók, melyek sorra veszik azokat a helyeket, ahol rendszeres tisztítással és fertőtlenítéssel meggátolható egy-egy betegség vagy fertőzés elterjedése.

A bejelentési kötelezettséggel járó fertőző állatbetegség kitörése esetén a fertőtlenítés irányítását az állategészségügyi hatóság veszi át. Ezért Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy amennyiben egy telepen nem tartják be az állategészségügyi szabályokat, járványvédelmi intézkedéseket, ebbe kiemelten beleértve a rendszeres és szakszerű fertőtlenítést, az akár az állami kártalanításból történő kizárást vonhat maga után.

Az útmutató elérhető és letölthető a Nébih weboldalán - tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!