FAO: komolyabb erőfeszítésre lenne szükség a vidéki szegénység és a migrációs nyomás kezelésére

Agro Napló
Tegyük elérhetővé az erőforrásokat a kis családi gazdaságok számára és növeljük a beruházásokat a fenntartható mezőgazdaságba, az ellenálló képesség javításába, hangsúlyozta José Graziano da Silva, FAO főigazgató.
Menekültek Burundiban. Photo: ©FAO / M. Linton

Csak a fenntartható vidékfejlesztés révén kezelhető az éhezés, a szegénység és a migráció további kiváltó okai, egy egyre erősödő jelenségé, ami sok országot meggátol fejlesztési céljai elérésében, jelentette ki José Graziano da Silva Brüsszelben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az Európai Bizottság által rendezett Európai Fejlesztési Napok (European Development Days 2016) megnyitóján vett részt.

Folyamatos gazdasági válság, szegénység, éhezés, változó éghajlat és demográfiai viszonyok, csakúgy mint a növekvő egyenlőtlenségek és az erősödő nyomás természeti erőforrásainkon mind ahhoz vezetnek, hogy emberek milliói új helyen keresik a boldogulásukat, gyakran hazájukat is elhagyva, hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy ezt a trendet megfordítsuk, folytatta, javítani kell a vidéken élő szegények, főleg a kis családi gazdálkodók hozzáférését a földtulajdonhoz, vízhez, hitelhez, továbbá a piacokhoz és az új technológiákhoz.

Az éhezés felszámolásához kapcsolódó fenntartható fejlődési cél különösen a szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában jelent kihívást, ahol a mélyszegénység és alultápláltság mértéke súlyos méreteket ölt.

Antimikrobiális rezisztencia

Beszédében felhívta a figyelmet a hivatkozott nemzetközi célkitűzés és az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség közötti összefüggésre, ez utóbbi gyakran az állattartó és az akvakultúra szektorokban előforduló betegségek nem megfelelő gyógyszeres kezelésének következménye, ami az ellenállóbb mikroorganizmusok felbukkanását és terjedését hozhatja magával.

Az eddig elért eredmények mellett, mint például az Egészségügyi Világszervezet globális akcióterv (World Health Organization Global Action Plan), még bőven marad teendő, vélekedett.

„Számítok az európai országok önkéntes vállalásaira, legyen az pénzügyi vagy más természetű,” mondta, utalva arra, hogy a megfelelően képzett szakértők hiányát sokszor nemzeti szakemberekkel lehetne pótolni.

A FAO és az Európai Unió

Graziano da Silva egyúttal köszönetét fejezte ki az Európai Unió felé, amely számos FAO projektet támogat szerte a világon. Külön megemlítette a két szervezet közös kezdeményezéseit, többek között a 2007-2008-as az élelmiszerárak válságának kezelésére létrehozott uniós élelmezésfinanszírozási eszközt (EU Food Facility) és az élelem- és táplálkozás-biztonsági programot (Food and Nutrition Security Impact, Resilience, Sustainability and Transformation Programme), ami országoknak biztosít szakmai támogatást magasan képzett szakértő által.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!