Európa legkorszerűbb tojóhibrid-keltetője épül Uraiújfaluban - Videóval

Agro Napló
A mezőgazdaság termelési szerkezetének, a növénytermelés és az állattenyésztés megbomlott arányának helyreállításához járul hozzá a Bábolna TETRA Kft. Vas megyei beruházása is – fogalmazott a vidékfejlesztési tárca államtitkára a cég új üzemének uraiújfalui bokrétaünnepségén.

 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy a baromfiágazatban megvalósuló fejlesztések kiemelten fontosak, mert az ágazatban működő 2500 vállalkozás 60 ezer embernek adnak munkát és évente mintegy 500 ezer tonna élőbaromfit és mintegy 2 milliárd darab tojást állítanak elő. Emlékeztetett, hogy a kutatások szerint 2020-ig 15 százalékos növekedés várható a baromfitermékek fogyasztásban. Az uraiújfaluban megvalósuló fejlesztés jelentőségét alátámasztja az is, hogy a kiskereskedelmi forgalomban 90 százalékot meghaladó a hazai friss csirkehús aránya – fogalmazott.

A kft. mintegy 2 milliárd forint értékű beruházásához az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap a Darányi Ignác Terv keretében 40 százalékos - több mint 769 millió forint - támogatást nyújtott. Az üzem kapacitása évente 32 millió keltetőtojás és mintegy 12-13 millió naposjérce kibocsátását teszi majd lehetővé. A tervek szerint a 22 új munkahelyet biztosító keltető a jövő év tavaszán kezdi meg működését.

Budai Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója kiemelte: az épülő, világszínvonalú keltetőüzem lehetővé teszi, hogy jobb hatékonysággal, és több jó minőségű terméket tudjanak majd előállítani. Az épülő, közel 3800 négyzetméter alapterületű keltetőt már a legkorszerűbb, környezetbarát és energiatakarékos berendezésekkel - például automata tojásválogatóval, lámpázó-átrakó berendezéssel - szerelik fel, és lehetőség lesz a megújuló energiaforrás felhasználására is.

A Bábolna TETRA Kft. 220 embernek ad munkát, legfőképpen Uraiújfalu és Bábolna környékén. A hazánkban piacvezetőnek számító TETRA termékek - tojóhibridek, naposcsibék, keltetőtojások, előnevelt jércék - 40 országba jutnak el.

(MTI, VM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!