2024. április 19. péntek Emma

Együttműködési megállapodás a Magyarok Kenyere Program és a Pékszövetség között

Agro Napló
A tizenegyedik éve működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Program szervezői (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, azaz a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, vagyis a NAK és a Magyarok Kenyere Alapítvány), valamint a Magyar Pékszövetség (Pékszövetség) együttműködési megállapodást írt alá október közepén, a Kenyér Világnapja alkalmából, az Országházban; a megállapodás értelmében a továbbiakban az aláírók összehangoltan tevékenykednek szakmai, stratégiai, érdekképviseleti céljaik elérése érdekében.

A felek közös fellépése a karitatív tevékenység mellett többek között olyan szakmai és stratégiai célokra is kiterjed, mint a fenntarthatóság biztosítása, a korszerűen előállított, de egészséges és természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint a kenyérrel és összetevőivel kapcsolatos lakossági ismeretek bővítése. Továbbá kiemelt cél egymás érdekképviseleti tevékenységének erősítése, illetve a technológiai és tudástranszfer Kárpát-medencei szintű elősegítése is.

Az aláírók az ünnepélyes eseményen alapvető jelentőségűnek nevezték, hogy a szakmai célok mellett a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelten együttműködnek. Ennek jegyében, első lépésként a Magyarok Kenyere program szervezői 500 kilogramm lisztet ajánlottak fel a Pékszövetség karitatív akciójához.

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere program szervezői és a Magyar Pékszövetség eddigi szakmai és társadalmi együttműködésüket hivatalos formában is megerősítették - tudatták az egyezség aláírói lapunkkal. A megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Győrffy Balázs elnök, a MAGOSZ képviseletében Jakab István elnök, a Magyarok Kenyere Alapítvány részéről Rittlinger József kuratóriumi elnök, a Pékszövetség oldaláról Septe József elnök látta el kézjegyével.

Az ismertetés arra is kitért, hogy a Pékek Világszövetsége 2001-ben nyilvánította október 16-át a Kenyér Világnapjává, azzal a céllal, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét, egyúttal felhívja a figyelmet a sütőipari dolgozók áldozatos munkájára. A pékek ilyenkor hagyományosan adományokkal segítik a rászorulókat.

Mivel 1865-ben ezen a napon született Baross László híres magyar növénynemesítő, a bánkúti búza megteremtője, a pékek mellett ekkor a magyar agrártudomány jeles képviselőit is köszöntjük, és a búzát megtermelő földművesnek is köszönetet mondunk. 1979 óta ez a nap – magyar javaslat alapján – az emberiség jelentős részét érintő élelmezési gondokra figyelmeztető - ENSZ Élelmezési Világnap is, amelyről az ágazati szakmai szervezetek világszerte megemlékeznek – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!