Dübörög a kisvállalkozói hitelezés az Ersténél

Agro Napló
Rugalmas, gyors ügyintézés és szabadfelhasználás, ez mozgatta meg leginkább a kisvállalkozások fantáziáját - derült ki az Erste Bank tapasztalataiból. Fél év alatt a mindezt kombináló Power Business hitelt mintegy 10 milliárd forint értékben vették igénybe. Az agrárium a 4. leglelkesebb igénylő.
Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozókkal foglalkozó területének vezetője

Amellett, hogy az Erste Bank az agrárügyfelek számára külön számlacsomagot és hitelprogramokat dolgozott ki, az érintett vállalkozások igen lelkesen érdeklődtek az áprilisban a kisvállalkozások számára bevezetett Power Business hitelünk iránt is. Iparági bontásban a szolgáltató szektor, a kereskedelem és építőipar után a negyedik legaktívabb igénylőnek számítanak a szektor cégei  - mondta az Agro Napló érdeklődésére Erdei Zsuzsa, a Bank kisvállalkozói üzletágának vezetője. A pénzintézet az egyszerűsített feltételek mellett, fedezet nélkül igényelhető, és lényegében szabad felhasználású konstrukció népszerűségét egyebek között az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványon keresztül igényelt, kedvezményes feltételekre lehetőséget adó COSME garanciának tudja be.

Maga a konstrukció egy éven belüli folyószámlahitelt és egy éven túli, legfeljebb tíz éves futamidejű forgóeszköz-, vagy beruházás finanszírozásra is felhasználható hitellehetőséget biztosít. Jelenleg, az akciós időszakban még változó kamatozás (az első évben bubor +1 százalék, utána bubor +3,5 százalék) mellett, de későbbiekben tervezzük a fix kamatozás bevezetését is - mondta Erdei Zsuzsa. A lehetőséggel az élelmiszeripari vállalkozások mellett azok az agrárcégek is élhetnek, amelyek 50 százaléknyi mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel mellett feldolgozóipari tevékenységbe is belevágnának. Ugyan nem kell megjelölni a hitelcélt az igényléskor, de a cégektől származó visszajelzések alapján az látszik, hogy a nagyobb összegeket igénylők többnyire beruházás finanszírozásra kérnek forrást, de megesik, hogy pályázati önerő biztosításához, vagy akár gép- és járműbeszerzésekhez is használják.  

A Power Business kisvállalkozói hitelek teljesen új hitelezési gyakorlatot jelentenek, például az elektronikusan elérhető adatbázisokból lekérhető adatok benyújtását nem kérik az ügyfelektől, főleg ha szerepelnek a pozitív adóslistán és elektronikus mérlegük is van - ezért  jelentősen lerövidült a hitelbírálat ideje is. Ilyen esetekben átlagosan 10 nap alatt döntenek az igényről, de előfordult már 3 napos bírálat is. Üzleti tervet nem, de 18 havi működési eredményt kérünk az igénylőktől - mondta Erdei Zsuzsa, hozzátéve, hogy a jövőben tervezik az induló vállalkozások hitelezését is, főként kisebb, 10 millió forint alatti összegben gondolkodnak, valamivel nagyobb biztosítéknyújtás mellett. 

Április óta nagyjából 830-850 ügyletet bíráltak el pozitívan, ez a beérkezett igények kétharmada. Az elutasítások indokaként általában az igénylők kapcsolt vállalkozásainak helyzetéből adódó kockázatok, a mérleggel kapcsolatos problémák - például negatív tőke vagy túl alacsony jövedelmezőségi szint - fogalmazódott meg. Az átlagosan kihelyezett összeg mind az éven belüli, mind az éven túli hitelek esetében átlagosan 12 millió forint. Utóbbiak esetében az átlagos szerződött futamidő 6-7 év.

Az új hitelprogram, a hitelbírálat átalakítása és az egyébként is növekvő vállalati hitelfelvételi kedv eredményeképp jelentősen megugrott az Erste hitelkihelyezése  is - csak a Power Business programban meghaladta a 10 milliárd forintot április óta. Az első háromnegyed évben pedig az újonnan folyósított hitelek volumene több mint háromszorosa volt az előző évi kihelyezésnek a kisvállalkozói üzletágban. A szerződött hitelállomány 85 százalékkal haladta meg az elő évi szeptember végén, és a bank várakozása szerint év végéig megduplázódik 2017 végéhez képest. Az új, kkv igényekre szabott számlacsomagok bevezetése eredményeképp éves összevetésben harmadával nőtt az új számlanyitások száma, az ügyfeleké pedig elérte az 50 ezret. Mindezek hatására az Erste piaci részesedése a kkv finanszírozásban több mint negyedével nőtt 2018-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!