MENÜ

Csornán versenyeztek a legjobb mezőgazdasági gépésztechnikus tanulók

2016.04.01.

A Földművelésügyi Minisztérium számára fontos a fenntartásában működő iskolák együttműködése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, helyi szervezetekkel, önkormányzatokkal, gazdálkodókkal, egy helyi közösség részeként, mely együttműködésre a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola kiváló példa – hangsúlyozta Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár Csornán, a mezőgazdasági gépésztechnikus országos szakmai tanulmányi verseny döntőjének megnyitóján.

A Csukás és jogelődje a Téli Gazdasági Iskola már közel 80 éve oktatja a magyar mezőgazdaság számára a szakember utánpótlást. Jelenleg a szakközépiskolai képzés keretében mezőgazdasági gépésztechnikusokat, a szakiskolai képzés keretében mezőgazdasági gépészeket és gazdákat oktat az intézmény. A mezőgazdasági gépésztechnikus képzésben részt vevő tanulók eredményes érettségi vizsga után technikusi oklevelet szerezhetnek.

A tanulmányi verseny országos döntőjébe az írásbeli feladatokat legjobban teljesítő 15 diák jutott. A három napos megmérettetésen a szóbeli, illetve gyakorlati feladatok végrehajtása alapján derül ki a végleges sorrend. Gyakorlatban, a verseny résztvevőinek fémmegmunkálásban, erőgép beállításban és a szántásban kell számot adni tudásukról.

Román István köszöntőjében elmondta, hogy a mezőgazdaság ma már nem lehet versenyképes gépesítés nélkül. A gépek pedig nem működnek, nem javíthatók jó szakemberek nélkül. A verseny három napja, pedig arra ad alkalmat, hogy megtudjuk, a jövőben kikből lesznek a legjobb szakemberek.

Forrás: FM Sajtóiroda