Csökkent hatóanyag tartalmú tápoldatokat vontak ki a forgalomból

Agro Napló
Orchideákhoz és áfonyákhoz ajánlott tápoldatokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma megállapította, hogy azok magnézium tartalma 2% helyett csupán 0,5%. Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

2015 novemberében a Békés megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az OBI Hungary Retail Kft.-nél vizsgálta a forgalmazott termésnövelő anyagokat. A vizsgálat célja elsősorban a minőségi paraméterek, a gyártó által garantált tápelem tartalom, valamint a termékek jelölési, címkézési megfelelőségének ellenőrzése volt.

A 30 megvizsgált terméknél a jelölést, a címkézést megfelelőnek találták, a további vizsgálat céljából megmintázott 12 tételből azonban 2-nél minőségi problémát talált a NÉBIH laboratóriuma. A Garri Tápoldat Orchidea félékhez (0,5 literes kiszerelésű), valamint a Garri tápoldat áfonyákhoz és talaj-savanyításhoz (1 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek magnézium tartalma jelentősen eltért az EK-műtrágyákra megadott tápanyag tartalomtól: az előírt 2%-os magnézium tartalom helyett csupán 0,5%-ot tartalmaztak a készítmények. A termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult.

A tápoldatok a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy hazai forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.

A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok és EK műtrágyák – amellett, hogy közvetve, vagy közvetlenül hatással vannak az asztalunkra kerülő élelmiszerekre – nagymértékben befolyásolják a termelés eredményességét is. A termésnövelő anyagok előírásoknak megfelelő előállítása biztosítja, hogy azok ne tartalmazzanak a termőtalaj és a termesztett növények számára káros anyagokat. A gazdálkodók számára komoly károkat okozhat, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket, ugyanis így több hatóanyagért fizetnek, mint amennyit valójában az anyag tartalmaz. A hatóság kiemelt feladata a felhasználók érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!