2024. április 19. péntek Emma

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentettek a Velencei-tavon

Agro Napló
Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentettek augusztus végén, a több napon át folytatott ellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálat munkatársai a Velencei-tavon – tájékoztatott honlapján az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.
Fotó: pecaverzum.hu

A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

A megbetegedések okát a továbbiakban a Nébih laboratóriuma vizsgálta, amelynek során a kórelőzményre (járványtani adatokra, bénulásos tünetekre), a negatív kórbonctani és kórszövettani leletre, valamint a kísérleti egéroltás eredményére való tekintettel a botulizmus jelenlétét állapította meg a hatóság.

Bár a botulinum toxin rendkívül veszélyes és mérgező, fontos tudni, hogy a mérgezésben szenvedő madarak – amennyiben időben szakértők kezelésébe kerülnek – a legtöbb esetben megmenthetőek. A madarak a mérgezés következtében meglehetősen legyengülnek, ezért viszonylag egyszerűen befoghatóak. Mindezekre tekintettel a Nébih nyomatékosan kéri, hogy aki ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket mutató madarat talál, semmiképp ne hagyja magára, mert emberi segítség nélkül az állat biztosan elpusztul.

Ezúton is köszöni a Nébih a Sukorói Vadmadárkórház és a Tollas Barát Madármentés Alapítvány áldozatos munkáját. A gyors és szakszerű beavatkozásuknak köszönhetően a bajbajutott madaraknak jó esélyük van a felépülésre és így hamarosan visszanyerhetik szabadságukat.

A botulizmusról az írják szakértők, hogy  az embereket és az állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű mérgezés, amit a spórás formájú Clostridium botulinum által termelt anyagcseretermék, a rendkívül mérgező botulinum toxin okoz.

A baktérium toxintermelése nagy mennyiségben csak 20 Celsius fok felett történik, elsősorban a magas szerves anyagban gazdag, könnyen felmelegedő, sekély, oxigénszegény vizekben, valamint mocsaras, iszapos területeken képes nagy mennyiségben felszaporodni. A botulinum toxin táplálkozásuk révén kerül be a madarak szervezetébe, ahol izombénulást, légzésbénulást okoz és szakértő segítsége nélkül pedig a madarak elhullásához vezet. Mérgezéskor az állatok lelassulnak, nehezen mozognak, fokozatosan lebénulnak, hasmenés tüneteit is mutathatják, majd leggyakrabban a légző izmok bénulása miatt megfulladnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!