Az Európai Bizottság elfogadta a 2014-2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot

Agro Napló
Budapest, 2015. augusztus 10., hétfő (MTI) - Az Európai Bizottság hétfőn hivatalosan elfogadta a 2014-2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot (VP) - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hétfőn MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a VP Magyarország prioritásait tartalmazza arra az összesen 4,2 milliárd euró (mintegy 1260 milliárd forint) összegű közpénz felhasználására vonatkozóan, amely a 2014-2020 közötti hétéves időszakban az ország rendelkezésére áll. Ebből az összegből 3,4 milliárd euró (mintegy 1020 milliárd forint) az unió költségvetéséből származik, 740 millió euró (mintegy 222 milliárd forintot) pedig a nemzeti társfinanszírozásból.

Magyarország vidékfejlesztési programja különleges hangsúlyt fektet az ökoszisztémák helyreállítására, megóvására és fejlesztésére; a társadalmi befogadás előmozdítására; a szegénység csökkentésére és a gazdasági fejlődésre a vidéki területeken; továbbá az élelmiszerláncok szervezésének előmozdítására, valamint a kockázatkezelésre a mezőgazdasági ágazatban.

Emellett várhatóan mintegy 538 000 hektár mezőgazdasági földterület kerül majd a biodiverzitást, valamint a hatékonyabb víz- és talajgazdálkodást támogató gazdálkodási szerződés hatálya alá. Továbbá, több mint 132 000 hektár erdőt is gazdálkodási szerződés hatálya alá vonnak, főként a biodiverzitás védelme érdekében.

A magyarországi vidékfejlesztési program hozzájárul a társadalmi befogadáshoz és a gazdasági fejlődéshez is a vidéki térségekben azzal, hogy jobb szolgáltatásokat biztosít a vidéki lakosság 68 százalékának. A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozóipar ágazatában 2600 beruházási projekt az energiahatékonyság fokozása érdekében részesül támogatásban.

Továbbá 5500 feldolgozási tevékenységgel kapcsolatos beruházási projekt és 4800, a mezőgazdasági termelők versenyképességének fokozását szolgáló projekt is kap támogatást. Emellett a fiatal gazdák és a rövid ellátási láncok vonatkozásában 3000 fiatal mezőgazdasági termelő és 3900 mezőgazdasági üzem számára célzott támogatást biztosító alprogramokat alakítanak ki - tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!