A növényhamisítás ellen küzd az Állami Gyümölcskutató Intézet

Agro Napló
A cseresznyefa a legnépszerűbb az Állami Gyümölcskutató faiskolájában Az intézmény élen jár a növényhamisítás visszaszorításában 

Évről-évre jelentős problémát okoz a növényhamisítás. A tevékenység a vásárlókat, az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetet, valamint az intézmény fajtáit értékesítő faiskolákat egyaránt károsítja. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a vásárló nem azt kapja, amit kifizetett. A megoldást az jelenti, ha a fogyasztók megbízható faiskolából szerzik be növényeiket, vagy közvetlenül az intézetből, ahol kizárólag nagy szakértelemmel gondozott fákat értékesítenek. Sikerüket bizonyítja, hogy idén is hamar elfogyott az összes őszre kitermelt növény.

 

Rendszeresen előfordul, hogy bizonyos forgalmazók értéktelen, középszerű anyagot árulnak az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet kiváló saját nemesítésű gyümölcsfajtái, és precíz munkával előállított, gondosan fenntartott vírusmentes növényanyagai helyett. Az intézmény munkatársai azon dolgoznak, hogy hazai tájak ősi anyagaiból a legmodernebb nemesítési módszerekkel ízletes gyümölcsű magyar fajtákat hozzanak létre.

                                                                                                                                                

„Tekintve, hogy a kutatóintézetnek saját faiskolája van, az itt előállított gyümölcsoltvány és rózsatő nem egyszerűen csak kereskedelmi tétel, hiszen több mint fél évszázados szakmai háttérrel rendelkezünk. Génbankunkban értékes tájfajták vannak, amelyeket munkatársaink évtizedeken át gyűjtöttek össze Magyarország legtávolibb tájairól. A kutatók ezeket a ma ismét divatos gyümölcsöket felhasználva nemesítik a modern fajtákat, de odafigyelnek a szaporítás lépéseire is. Ha valaki jó termésű, egészséges, erőteljes, fajtaazonos magyar gyümölcsfát szeretne vásárolni, mindenképpen megbízható faiskolát válasszon” – mondta Kasztovszky Zoltán ügyvezető igazgató.

Nem véletlen, hogy a kutatóintézet fajtáival élnek leggyakrabban vissza, hiszen gyakorlatilag ez a hazai gyümölcs- és dísznövény-nemesítés legnagyobb központja. Génbankként számos régi magyar fajtát is őriznek, amelyek csak itt találhatók meg az országban. A vásárlói visszajelzések elemzése alapján ezekre is egyre nagyobb a kereslet.

„Divatirányzatok mindig vannak, de az utóbbi öt év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a cseresznyefát viszik a leginkább, és a dióoltványokból fogyunk ki a leghamarabb, ahogyan történt idén is. Az alma, körte, szilva iránt mérsékeltebb a kereslet”- tette hozzá faiskolával kapcsolatos év végi összegzéséhez a szakember.

Az Állami Gyümölcskutató faiskolája 13 hektáros, ebből 10 hektár a gyümölcsfaiskola. Mintegy 200 fajtát árusítanak, ez idén 100 ezer oltványt jelentett.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!