2024. április 25. csütörtök Márk

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

Agro Napló
A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővítéshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán szeptember második felében Izsákon.

Feldman Zsolt ismertette: az elmúlt 10 évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb agrár exportcikkévé, és a járványok is ellenére az egyik legperspektivikusabb termékévé vált. Az agráriumban dolgozók nemcsak a termelésben vesznek részt, hanem a feldolgozásban és a takarmányiparban is, illetve minden olyan, a mezőgazdasághoz kapcsolódó szektorban, amely friss és biztonságos élelmiszert állít elő mindenki számára. Egyrészt annak a 10 millió magyarnak, akik itthon fogyasztanak, másrészt a külföldi piacok több millió vásárlójának - emlékeztetett az államtitkár.

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához, ezért az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható - fogalmazott. Ennek megvalósulásához azonban fejlesztések szükségesek, "tőkét és pénzt kell beletenni a szektorba, amihez a kormány partner" – emelte ki az államtitkár, adta közre az agrártárca honlapja. A mostani közös agrárpolitika ciklusában már több mint 730 milliárd forint összegű beruházási támogatást ítéltek meg, amelyből 30 milliárd forintot 200 vállalkozás baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására fordíthatott - mondta.

Feldman Zsolt

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig "gyógyírt jelenthetett", hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából 3 milliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el. A keretből már több mint 1400 olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak - hangsúlyozta az államtitkár.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezetője elmondta: a baromfitartó telep 500 millió forint támogatási összegből, 250 millió forint hitelből és 110 millió forint önerőből készült el. A három, egyenként 1200 négyzetméteres, együtt 70 ezer baromfihízlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel. Működés során a telep éves szinten 420 ezer baromfi tartását teszi lehetővé – mondta az ügyvezető igazgató.

 

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!