2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Sikeres szakmai online konferencia a termőtalajokról (x)

Agro Napló
A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége 2023. november 16-án tartotta „Kincsünk a termőföld – az AÖP támogatás tapasztalatairól” című online NAK akkreditált konferenciáját. A rendezvény iránt sokan érdeklődtek és igen sikeres volt.

Az AÖP a termőföld védelmében a jó gyakorlatokat támogatja

A szakmai fórumon nemcsak az AÖP támogatás tapasztalatairól, tanulságairól és változásairól kaptak információt a résztvevők, hanem más érdeklődésre számot adó témáról is szó volt. Így aktuális, friss elemzéseket, tényeket hallhattak a terménypiac alakulásáról, helyzetéről, kilátásairól, a termőföldjeink állapotáról, annak javítási és megőrzési alternatíváiról. Hiszen a szakemberek szerint is most már az utolsó előtti pillanatban vagyunk, hogy tegyünk a talajok termőképességének javításáért! Érdekfeszítő előadás került bemutatásra arról, hogy hogyan is működnek a mikroszervezetek a talajban, mi is az a talajélet, ami tulajdonképpen a földi létünk alapja. Végül a Szakmai Szövetség 7 éves tartamvizsgálatainak eredményeinek és tanulságainak bemutatása zárta az eseményt. Mindezeket az előadásokat kiváló és elismert szakemberek tartották az alábbiak szerint.

Kincsünk a termőföld. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk a megőrzéséért.

A bevezető köszöntést Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke tartotta.

Majd Dr. Juhász Anikó az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt az AÖP tapasztalatairól, jövőbeli módosításairól.

Dr. Potori Norbert az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., Agrárgazdasági Igazgatóság igazgatója „Terménypiaci helyzet, kilátások” címmel tartott értékes előadást.

Ezután Kovács Károly Zoltán a Miskolci Egyetem, Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, Földrajz-Geoinformatika Intézet tudományos munkatársa bemutatta termőtalajaink állapotát és szólt arról is, hogy az utolsó percben még mit tehetünk, mielőtt elfogynának a talajaink.

Dr. Biró Borbála professzor asszony, aki többek között az EU  egészséges talaj és élelmiszer misszió szakértője rendkívül érdekes előadást tartott a talajéletről, arról, hogyan is működnek a talajbaktériumok.

Végül Császár Richárd a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztály vizsgálatvezetője összefoglalta a Nébih és a Magyar Talajvédelmi Szövetség közös 7 éves tartamvizsgálatának eredményeit.

Az előadások megtekinthetők a www.talajbakterium.hu weboldalon, a felmerülő kérdéseket is fel lehet tenni a honlapon található e-mail címen.

www.talajbakterium.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt itt van az Agtech SUMMIT!

Mindjárt itt van az Agtech SUMMIT!

Fiatal agrárvállalkozók a digitális korban, az agtech forradalom hatásai, a robotika és az emberi munkaerő kérdései – ezeket a témaköröket érinti a no...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!