Kukoricáink idén is állták a kihívást (x)

Agro Napló
A Magyar Kukorica Klub független terméstanúsítása keretében négy helyszínen bizonyították alkalmazkodóképességüket a SAATEN-UNION hibridjei.

Ahogy az ország legtöbb régiójában megtapasztalhattuk, a 2023-as év tavasza sem kezdődött mindenhol pozitív várakozásokkal a szántóföldi munkálatokkal kapcsolatban. A csapadékellátottságra érkezett talán a legkevesebb panasz, habár az eloszlása ismét jelentős különbségeket mutatott.

A tavalyi aszályos körülmények után főleg a tőszám és a kijuttatott műtrágyamennyiségek csökkentése merült fel biztonsági vagy akár spórolási lehetőségként a gazdálkodóban. Üzemi kísérleti helyszíneink többségére legalábbis jellemző volt, hogy gazdálkodó partnerünk visszafogottabb technológiával tervezte meg idei szezonját, így a kísérleti területeken elvetett kukoricahibridjeinknek is ehhez hasonló körülmények között kellett bizonyítaniuk.

Idén négy helyszínen vettük igénybe a Magyar Kukorica Klub terméstanúsítási szolgáltatását, melynek segítségével igyekszünk a lehető leghitelesebb képet mutatni kukoricaportfóliónk teljesítményéről üzemi körülmények között.

Termésszintek tekintetében a mezőberényi terület lóg ki a sorból, ahol 2023-ban sem volt megfelelő a csapadékellátottság. Emiatt ez volt terméstanúsított betakarításaink első, szeptember 27-i helyszíne is. A legszárazabb mezőberényi fajtasort DUELING (FAO 390) nevű hibridünk nyerte meg 10,83 t/ha-os teljesítményével, de szemeskínálatunk legújabb és legkorábbi tagja, a KABANERO (FAO 340) is jól teljesített: 10,02 tonna termést hozott hektáronként, amire koraiságát és a körülményeket figyelembe véve kifejezetten büszkék lehetünk.

A legmagasabb termésátlagot nagyhalászi helyszínünk mutatta, ahol minden bizonnyal a feltételek is a lehető legjobban alakultak. Itt a SYNOPSIS (FAO 390), a DUELING (FAO 390) és a KABARETTO (FAO 430) is 15 t/ha feletti eredményt ért el, illetve a már jól ismert REPLIK (FAO 380), az SU RAPIROL (FAO 360) és a KABANERO (FAO 340) is 14 tonna felett teljesített.

Az ország nyugati csücskében, Nován a KABARETTO (FAO 430) és a REPLIK (FAO 380) termett 14 tonna fölött hektáronként. Az itt elért eredményekhez mindenképpen hozzátartozik, hogy a bőséges vadállomány súlyos károkat okozott, ami a kísérleti helyszínünkön sok gazdálkodónak jelent komoly fejtörést.

Külön említést érdemel BARINGTON (FAO 350) nevű hibridünk, amely ismét igazolta megbízhatóságát és kiemelkedő alkalmazkodóképességét, hiszen Nagyhalászon, Nádudvaron és Nován is 13 t/ha feletti, kiegyenlített teljesítményre volt képes.

Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a visszafogottabb tápanyagellátás mellett jobban kiegyenlítődtek a kukoricáink közti esetleges termésszintbeli különbségek.

Ezúton szeretnénk megköszönni partnereink és a Magyar Kukorica Klub munkáját, valamint minden kolléga és résztvevő segítségét a kísérletek megvalósításában és a termés betakarításában.

Kövessen minket a Facebookon és honlapunkon, ahol hamarosan elérhetőek lesznek legfrissebb technológiai kísérleteink eredményei is, illetve érdeklődjön bátran területi képviselő kollégáinknál, akik kifejezetten dinamikus vízleadású kukoricáink közül segítenek kiválasztani az adott területen legmagasabb termésre képes hibridet.

 

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu
-X-

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!