2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A UPL ernyője alatt a konvencionális és biológiai készítmények (x)

Agro Napló
Jeroen Voorbraak, a UPL észak-európai régió vezetője és Eleonora Markova kelet-közép-európai régióvezető részvételével tartotta meg idén a UPL Hungary Kft. a kereskedelmi találkozóját Siófokon.

Partnerközpontúság és rugalmasság, valamint a biológiai megoldások felé való elmozdulás jellemzi a vállalatot az európai hatóanyag kivonások következtében fennálló nehézségek kiküszöbölésére – hangzott el Piyush Kumar country menedzser köszöntőjében Véglesi János kereskedelmi vezető tolmácsolásában. Az 1969-ben alakult, 138 országban jelenlévő óriáscég 6,2 milliárd dolláros éves forgalommal, a növényvédőszer-gyártók piacán elfoglalt 5. helyével és a biológiai készítmények szegmensében betöltött vezető pozíciójával az agrárium megkerülhetetlen szereplője.

Piyush Kumar

 

Jeroen Voorbraak előadásában hangsúlyozta: a UPL ernyője alatt a konvencinális és biológiai készítmények együttesen, egymást erősítve szerepelnek. A vállalat olyan mezőgazdasági hálózat kiépítésén dolgozik, amely partnerei számára elérhetővé teszi a fenntartható növekedést és fejlődést. A vízió eredménye a már több kultúrában is futó ProNutiva Program, amely a hagyományos növényvédelemi eljárásokat kombinálja a biológiai megoldásokkal és a növénytáplálással. A UPL OpenAg brand a tradicionális növényvédőszer a vetőmag és a betakarítás utáni üzletágak mellett a biológiai megoldásokkal foglalkozó NPP divízióját egyesíti.

Jeroen Voorbraak

Eleonora Markova rávilágított: a közép-kelet európai országok a magyar gazdákhoz hasonlóan a termesztési kihívásokon és az EU hatóanyag-korlátozáson túlmenően küzdenek a háború és infláció okozta nehézségekkel is. Leszögezte: nincs más út a fenntarthatósághoz, mint új gondolkodásmódot bevezetni a mezőgazdaságba; a biológiai készítményeket megismertetni a gazdákkal és bebizonyítani, hogy ezek a megoldások amellett, hogy a fenntarthatóságot szolgálják, ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a hagyományos növényvédelmi beavatkozások.

Eleonora Markova

A fenntarthatóság szellemében létrehozott Natural Plant Protection (NPP) üzletáguk a növény- és talajvédelem, ill. a tápanyagellátás terén kínált biológiai megoldások összességét jelenti. Eleonora Markova korábbi nyilatkozatából tudjuk, hogy kilenc gyáruk és hat kutatóbázisuk vetíti előre ezen üzletáguk sikerét, amelyekben jelenleg tíz új molekula van fejlesztés alatt. A biológiai megoldások az egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködve olyan nemzetközi szervezetek által is elismert megoldásokat kínálnak, amelyek nemcsak a növények és a talaj közvetlen védelmét szolgálják, hanem a szermaradékok és a káros környezeti hatások csökkentését is megcélozzák, így garantálva a biztonságos élelmiszert a fogyasztók számára.

Új biológiai készítmények

Valovics Attila fejlesztő mérnök ismertette az NPP üzletág újdonságait. Felhívta a figyelmet az edukáció fontosságára, hiszen ezen termékek használata sokkal szenzitívebb és körültekintőbb kijuttatást és technológiát kíván meg a hagyományos növényvédelemhez képest.

Valovics Attila

Az eddig ismert alga- és a nitrofenol tartalmú UPL biostimulátorok mellett aminosav alapú termékcsaláddal bővült tovább idén a cég portfóliója. A kalászosokra, repcére, cukorrépára és burgonyára kifejlesztett Ary-Amin C növényi fehérjéből és cukorfermentációból nyert aminosavat és táp­anyagokat tartalmazó készítmény. A többször is kijuttatható szer egyedülálló összetételnek köszönhetően sokrétű hatással rendelkezik; a stresszhatások kivédése mellett a sejtalkotók képződésének stimulálásában, az anyagcsere-folyamatok aktiválásában, továbbá a jobb nitrogénhasznosulásban és a termőképesség növelésében játszik vitathatatlan szerepet.

Szintén aminosav alapú a tápanyag-hasznosulásban kiemelt szerepet játszó Calibra Carbo készítmény, amely egymást kiegészítő hatásmechanizmusú anyagok, algák és aminosavak innovatív keveréke. Ezek hatása összetett: kedvezően befolyásolják a növények fiziológiai folyamatait, ill. az abiotikus stresszhatások utáni vegetatív növekedést segítik. Repce-, kalászos-, cukorrépa-, burgonya-, szója-, borsó- és babkultúrákban vár az engedélyokiratra.

Gomba-, rovar- és atkaölő hatással rendelkezik a narancsolaj tartalmú, mikroemulziós formulációjú Sinala készítmény. A narancsolaj élelmiszer-ipari melléktermék, ami 90%-ban D-limonén hatóanyagot tartalmaz. A kontakt hatásmódú anyag fungicidként a gombasejt sejthártyáján a foszfolipideket roncsolja, inszekticidként a vékonyabb kültakarójú rovarok, atkák kutikuláját szárítja ki. Az azonnali taglózó hatás következtében a sejtek fejlődése megáll, a tünetek 3–7 nap múlva láthatók.

Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a hatékonyság eléréséhez minél tökéletesebb permetléfedettség szükséges. A szárító hatás erőssége a koncentrációtól függ, de a kijuttatás Valovics Attila javaslata alapján a jobb hatás érdekében inkább alacsonyabb töménységben és többször történjen. Kiemelte, hogy adjuvánsokkal, lombtrágyákkal, ásványi olajokkal és magas dózisú réz- és kénkészítményekkel ne keverjük, s mindig utolsóként kerüljön a készítmény a permetlétartályba. Felhasználása engedélyezett szőlőben lisztharmat és szürkerothadás ellen, továbbá hajtatott zöldség- és dísznövény kultúrákban szívó kártevők ellen.

Vetőmagcsávázás

Vados Csaba csávázószer termékfelelős előadásában kiemelte: az enyhe telek és a növekvő átlaghőmérsékletek egyre jobban kedveznek a rovaroknak, viszont a védekezéshez szükséges eszköztárunk egyre szűkül. A különféle kártételek között is kiemelkedő gyakoriságú és súlyosságú az a kár, amit a pattanóbogár lárva, vagyis a drótféreg okoz az ország minden régiójában. A drótféreg évente kétszer, tavasszal és ősszel jön fel a talajfelszín közelébe, hogy táplálkozzon. Az enyhe őszi idő nemcsak a kártevőnek teremt megfelelő viszonyokat, hanem egyúttal technológiai ablakot nyit a védekezésre is. Ezt az időszakot ki kell használni a kártevő gyérítésére – hangsúlyozta a szakember. Kitért arra is, hogy egyre több a kalászos elővetemény és ezzel együtt a gabonafutrinka lárva – csócsároló – kártétel is. Őszi búzában és árpában a UPL ajánlata a cipermetrin hatóanyagú Signal 300 SE, mely készítmény a drótféreg mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja. 

Vados Csaba

Vados Csaba kiemelte: a Signalban levő cipermetrin hatóanyag a talajban alkalmazva hosszabb tartamhatással rendelkezik. Itt nincs degradáló UV-sugárzás, nincs gyors hőmérséklet- és nedvességváltozás. Egyenletesen gázosodó és erős repellens hatása révén védőzónát képez a vetőmag köré, amit 4 cm vetésmélységet tartva tudunk maximalizálni.

A speciális formuláció (ES) a hatáskifejtés elnyújtásában játszik szerepet. A Signal igen jól fed, erős színt ad, és könnyen keverhető gombaölő készítményekkel. Csávázás alkalmával a 2 literes dózisban 630 g hatóanyag kerül minden vetőmagtonnára.

 

-ga-

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!