Élmény volt a betakarítás: CLAAS-kombájnokat és traktorokat próbáltunk ki Dunaszekcsőn (x)

Agro Napló
Első alkalommal rendezett a betakarítás technológiáját részletesen ismertető szakmai programot az AXIÁL Kft. a Baranya vármegyei Dunaszekcső határában. A Baja központú cég szakemberei látványos és nagy gépcsoporttal vonultak fel a DUNA GYÖNGYE 2000 Mezőgazdasági Zrt. üzemi területén, ahol az „AXIÁL GaboNAP” 5 állomásos programját tartották meg. A szabadtéri rendezvényen élményekre alapozva adtak lehetőséget a nyári betakarítási munkák megismerésére.

A szervezők 5 interaktív programelemmel készültek:

– gabona betakarítás és szemhordás CLAAS flottával

– bálázás, tarlóhántás és bálarakodás CLAAS erőgépekkel

– ügyességi pálya CLAAS traktorokkal

– hagyományőrző cséplés autentikus gépekkel a MATE Gépmúzeum bemutatóján

– terepjárós élménytúra és terepszemle a 2 ezer hektáros gazdaságban.

A kiváló hangulatú rendezvény egyik célja volt, hogy mindenki maga is kipróbálja a modern kombájnokat, erőgépeket és rakodógépeket. A digitalizáció minden esetben alapvetés volt, a feladatok elvégzését hozammérős kombájnok, helyspecifikus munkára alkalmas traktorok és precíziós gazdálkodási szoftverek is segítették.

A programot megelőző napon még forróságban készült az AXIÁL-csapat, a GaboNAP reggelén aztán borús, felhős és helyenként esős idő fogadta a meghívott vendégeket.

Harsányi Vivien, a házigazda DUNA GYÖNGYE 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója bemutatta a gazdaságot

A megnyitón Harsányi Vivien, a házigazda DUNA GYÖNGYE 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy közel 1,5 éve vette át a cég vezetését, amely hozzávetőleg 2 ezer hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, a hazánkban hagyományos kultúrákkal. Főleg búza, kukorica, árpa, napraforgó és repce kerül a talajokba, a tevékenység elsődleges célja pedig, hogy kiszolgálja a telepen megvalósult modern állattenyésztés igényeit.

A vállalkozás fő profilja a sertéstartás, egyszerre összesen közel 15 ezer állat van a telepen. Az üzemközpontban teljes felújítást hajtottak és hajtanak végre, új ólakat építenek az állománynak, melyet immár a harmadik ATK pályázat támogatásaival valósítanak meg.

A jelenlegi, folyamatban lévő programban közel 3 milliárd forint értékben újítják fel a telepet: az állattartó épületek mellett új silótornyok és takarmánykeverők épülnek.

A fejlesztés célja, hogy a hízókibocsátás növekedjen: míg 2022-ben 27 ezer volt az éves mennyiség, 2024-re szeretnék 30 ezerre emelni ezt a számot. Az ugrást a fajtaváltással tervezik elérni, a jelenlegi Topigs genetikát cserélik jövőre DanBred-re. Erre a cégvezető szerint azért lehet ez a legjobb időzítés, mert így vadonatúj ólakba érkezhetnek az új fajta egyedei.

A fejlesztés befejeztével a dunaszekcsői lesz majd az egyik leghatékonyabb és legmodernebb telep Európában.

A sertéseken kívül tejelő szarvasmarhákat is tartanak, a teljes állatlétszám nagyjából 650-re tehető, ebből mintegy 330 a tejelő egyed. Harsányi Vivien azzal zárta a köszöntőjét, hogy az AXIÁL GaboNAP programmal szeretnének hagyományt teremteni Dunaszekcsőn és reméli, hogy jövőre is vendéglátói lehetnek a rendezvénynek.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a programon mintegy 6 ezer lóerő teljesítmény, 153 ezer cm3, 232 tonna össztömeg, 47 méter vágóasztal szélesség és 250 tonna óránkénti elméleti betakarítási kapacitás dolgozik a 19 pilóta irányításával, közel 120 hektáron. Az AXIÁL első, a betakarítás technológiáját bemutató rendezvényének célja, hogy élményszerűen hozza közelebb és szerettesse meg (még jobban) az agrárszakmát a résztvevőkkel – fogalmazott.

Az emelvényen Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója, mögötte drónfelvétel a talajművelő gépekről és Umenhoffer Péter marketingigazgató

Azt már Umenhoffer Péter marketingigazgató mondta el, hogy az 5 csoportra osztott közönséget 5 állomáson foglalkoztatják a szervezők. Mi a második, piros karszalagos csoportba kerültünk, amelyet Pintér Zsolt ügyvezető igazgató vezetett. Az első részt a Dunaszekcső körüli földeken történő terepjárós túra tette ki, ahol bemutatták a gazdálkodás helyszínét, a változatos domborzati viszonyokat és a művelt táblákat.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója beszél a dunaszekcsői birtok és területek tulajdonságairól

A második állomáson a kombájnokat vezetve a mai, legmodernebb betakarítás gyakorlatát végezhettük el, majd elkezdett szemeregni az eső. A terepjárókkal visszatértünk a rendezvénysátorhoz, ahol a hagyományőrző cséplés helyszínén a MATE gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumának szakemberei ismertették egy veterán bemutatón, hogy zajlott az elmúlt évszázadokban a betakarítás. Az aratást a kézi cséphadarótól kezdve a Hoffer traktorig, a gépi meghajtású cséplőgépig a gyakorlatban is láthattuk. A technológiai sor szemléltette, hogy milyen sok feladat testesül meg egy mai CLAAS arató/cséplőgépben.

A betakarítás múltjának eszközei, mögöttük a jelenlegi csúcstechnológia gépei

A talajművelő munkagépeket az időközben erősödő csapadék miatt értelmetlen volt belesüllyeszteni a földbe, viszont a tarlóhántás eszközeit húzó erőgépeket így is ki lehetett próbálni, a XERION például igen népszerű volt az alkalmi agrárgépészek között. Az ügyességi versenyt a szemerkélő, néha szitáló eső sem zavarta, a három ARION traktorral folyamatosan lehetett kerülgetni a bálákat, a SCORPION 960-as rakodógéppel pedig egy bálacsoportot lehetett átrendezni.

Ez a három CLAAS ARION szolgálta ki a vendégeket a traktoros ügyességi pályán

 

A szórakoztató izgalmakat követően megkerestük Büksi Jánost, az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatóját, hogy a gyakorlatról beszélgessünk vele.

A szakember elmondta, hogy Dunaszekcső határában nagyon változatos a terület, a domborzati viszonyok sok kihívást okoznak: a legnagyobb lejtő dőlésszöge 17 százalékos. A birtokméret, az állattartás igénye, a szántóföldi kultúrák termesztése komoly feladatok megoldását várja el a vezetőségtől és a gépparkot irányító kezelőktől is. Augusztusban lesz 8 éve, hogy kizárólag CLAAS gépek dolgoznak a dunaszekcsői gazdaságban, melyekkel teljes mértékben és kiváló minőségben megvalósíthatóak a fentiek – fogalmazott.

A gépek technológiája nagyban segíti a termelést, melynek része a hozammérés, a helyspecifikus munkavégzés és a precíziós szolgáltatások használata is. A kollégák évek óta hozamtérképek alapján művelik a területeket. A táblákon a begyűjtött adatokra alapozva differenciált vetést végeznek, illetve a Sulky vontatott műtrágyaszóróval a kollégák a tápanyagutánpótlást is igyekeznek a lehető legprecízebben összehozni. Ahol vízmosás, nagyobb domb van, oda nem az állandó mennyiséget adják ki.

A precíziós gazdálkodás szoftveres hátterét a mAXI-MAP, az AXIÁL saját fejlesztésű rendszere biztosítja, Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője és csapata sok dologban segít az adatgyűjtéssel, a térinformatikai feladatokkal és a tervek gyakorlatba illesztésével kapcsolatban. A gépek a CLAAS Telematics rendszerével is szereltek, ez a távfigyelés nem csak helymeghatározásra alkalmas, hanem a kihasználtságot is mutatja. A teljesítményt, az üzemanyagfogyasztást, a megtett kilométereket is pontosan méri, rengeteg információ érkezik az erőgépekből és a kombájnokból. A távkapcsolat további előnye, hogy a műszaki problémák egy részét is sikerült így megoldani a bajai központból, kiszállás és utazás nélkül.

A precíziós technológia nagy segítség a tápanyag visszapótlásban, illetve az állattartásban is. Az egyik legfontosabb cél a szenázs és a szilázs lehető legjobb minőségű előállítása. A Manax Kft.-től bérelt CLAAS JAGUAR silózókat pedig a legjobb, legújabb roppantóhengerekkel viszik rá a kukoricára, hogy a takarmány és így a tej is kiváló legyen. Ugyan a fejős állomány további bővítését tervezik, a legnagyobb figyelem és a legtöbb erőforrás a sertésekre összpontosul – mondta Büksi János.

 

Dimbes-dombos területek váltják egymást a DUNA GYÖNGYE 2000 Mezőgazdasági Zrt. birtokán

Dunaszekcsőn két CLAAS LEXION 8800-as Terra Trac járószerkezetű kombájn dolgozik

Ezekkel a gépekkel dolgoznak Dunaszekcsőn

A közel 2 ezer hektáron a betakarítást két darab CLAAS LEXION 8800-as Terra Trac járószerkezetű kombájnnal végzik, melyek a kalászosok után általában az összes szalmát meghagyják a szarvasmarhatelep ellátásához. A gépparkban 3 nagy traktor található, két CLAAS AXION 900 és egy AXION 850 típusú erőgép vezeti a flottát, amelynek része még 5 kisebb CLAAS ARION 650 is, amelyekkel a vetés és a növényápolás feladatait látják el a gépkezelők, továbbá egy közülük homlokrakodóval szerelt, azzal folyik a bálagyűjtés és -pakolás.

CLAAS-kombájnok a dunaszekcsői határban, az AXIÁL GaboNAP 2023. július 4-i programján

A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” pályázatban egy nagy traktor és egy kombájn érkezett, a HORSCH Pronto 9 méteres munkaszélességű vetőgép és a HORSCH Leeb 6300 önjáró permetezőgép pedig hamarosan csatlakozik a gépparkhoz. A fejlesztéssel a 7 éves gépállomány jó részét lecserélték, igyekeztek kihasználni a lehetőséget, hogy minőségi talajmunkát, permetezést és vetést tudjanak megvalósítani. A DUNA GYÖNGYE 2000 Mezőgazdasági Zrt. munkagépei főként FRAMEST és HORSCH gyártmányok.

A HORSCH és a FRAMEST munkagépeket a csapadékos idő miatt ezúttal csak a program első felében lehetett használni

 

 

Büksi János szerint a folyamatos kísérletezések és fejlesztések célja, hogy a modern gépparkkal egy olyan CLAAS mintagazdaság legyen itt Dunaszekcsőn, amivel a hosszú távú jövőt tudjuk biztosítani az állattenyésztés részére. Ebben az irányban gondolkodunk, hogy mindig a legújabb technológiát alkalmazzuk és mutassuk be itt a szakmának.

Szeretnénk segíteni a vállalatcsoporton belül és kívül gazdálkodóknak is abban, hogy a munkájukat minél jobban, hatékonyabban tudják elvégezni, amihez remek alapot adnak a CLAAS gépei.

 

Az Agro Napló felkérésére szerkesztette:

Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök 2021, 3-as csoport
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!