Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak! (x)

Agro Napló
Minden gazdálkodó jól tudja, hogy 2022 nem a kukorica éve volt, a termés mennyisége és minősége is messze elmaradt az elvárttól. A rendkívüli aszály miatt bizonyos régiókban egyáltalán nem volt mit betakarítani, ahol pedig volt termés, ott minőségi problémákkal küzdöttek. Ennek tükrében jogosan merül fel a kérdés: Hogyan alakul a jövő?

Nem hisszük, hogy a kukorica előtt teljesen bezáródtak az ajtók, de az biztos, hogy a termésmennyiség mellett felértékelődik a minőség, azaz toxinmentesség.

A termés minőségének romlásáért elsősorban a kukoricát támadó penészgombák által termelt mikotoxinok (pl. DON, aflatoxin) tehetők felelőssé. A tavalyi évben a legnagyobb problémát az aflatoxint termelő Aspergillus penészgomba okozta. Korábban csak raktári kártevőként ismertük, de az éghajlati viszonyok változása miatt a termőterületeken is előfordulhat. A gombafertőzés kapuit elsősorban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárváinak rágásai nyitják meg. A lárvák berágásainak következtében a fertőzés akár száraz, akár csapadékos évjáratban is kialakulhat.

A kukoricamoly kártétele a kukoricaszár belsejében és a csöveken egyaránt megjelenik. Az szárban okozott kártétel víz- és tápanyagellátási zavarokat okoz, ami negatív hatással van a termésre. Emellett szártörés is megnehezítheti a betakarítást. Az első nemzedék tehát a termés mennyiségére van hatással, a második nemzedék pedig a minőségi problémákat okozza, a mikotoxin-tartalom növekedését.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágója, melynek lárvái komoly mennyiségi és minőségi veszteséget okozhatnak árukukoricában is (Fotó: Szélles Tibor)

A gyapottok-bagolylepke a generatív részeken okoz károkat. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a cső felső részébe rágnak be, ahol rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezen sérüléseken különböző gombák telepedhetnek meg, ami szintén rontja a minőséget.

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) peterakás közben. Lárvái komoly károkat okozhatnak a kukoricacső rágásával, ami melegágya a toxintermelő gombák megtelepedésének (Fotó: Szélles Tibor)

A toxinszint viszont okszerű és időben elvégzett rovarölőszeres kezeléssel csökkenthető, ennek a kulcsa a megfelelő szerválasztás és a rajzásmegfigyelésen alapuló időzítés.

Fent Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt kukoricacső, lent kezeletlen fertőzött kukoricacső00+ (Mezőberény, 2022.10.11.)

 

Szerválasztás:

Egy pár napos, kontakt rovarölőszerrel nem tudunk a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen hatékonyan védekezni, hiszen a lárvák rejtett módon élnek a növényben, rovarölőszer nem éri utol őket, így pusztulásuk nem következik be. Kiváló eredményt csak felszívódó, hosszú tartamhatást biztosító készítménnyel tudunk elérni.

A megoldás jelentheti Coragen® 20 SC (150 ml/ha) rovarölő szer:

  • Felszívódó, és hosszantartó hatásának köszönhetően elhúzódó rajzás estén is kiváló eredményt érhetünk el kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke lárvái ellen.
  • A lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony.
  • Valódi tojásölő hatással is rendelkezik.
  • A táplálkozás gyors leállást eredményezi, így nincs kártétel.

A kezelés hatására évjárattól függetlenül hektáronként akár 1,5 tonna termés menthető meg.

Különböző fejlettségű gyapottok-bagolylepke lárvák Coragen® kezelés után 3 nappal (Karcag, 2021.08.19. fotó: Szélles Tibor)

Rajzásmegfigyelés, időzítés:

Az FMC Arc™ farm intelligence rajzásmegfigyelő rendszere 2023-ban is segítséget nyújt a termelőknek a védekezés időzítésének meghatározásában. A május közepétől kihelyezésre kerülő csapdák rajzási adatai nyomon követhetők majd az applikációban, bővített funkciókkal:

  • Időjárási adatok.
  • Kártevőelőrejelzés csapdaszinten.
  • Területi képviselők közvetlen elérése az Üzenetközponton keresztül.

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzása az évjárat és terület elhelyezkedésnek függvényében változhat. A védekezés időpontjának lehetőségei:

1. A kukoricamoly első nemzedéke ellen június utolsó dekádjában. Ekkor az állományban már felfedezhetők a frissen kikelt lárvák, a rajzás kisebb mértékű és a gyapottok-bagolylepke kártétele nem jellemző

VAGY

2. A kukoricamoly első nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke együttes betelepülése estén július első dekádjában.

ÉS/VAGY

3. Augusztus első vagy második dekádjában, ha szükséges, akkor a kezelést meg kell ismételni a kukoricamoly második nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke kártétele ellen.

A Coragen® 20 SC rovarölő használata bezárja a fertőzés lehetőségének ajtaját a kukoricát károsító lepkekártevők előtt, így megakadályozza a toxintermelő gombafajok megtelepedését. Így a védekezéssel ajtót nyitunk a minőségi kukoricatermés előállításához.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?