2024. május 27. hétfő Hella

140 éves az AMAZONE: „Ötletek a jövőnkért” (x)

Agro Napló
Mikor Heinrich Dreyer 1883. május 1-jén az Osnabrück melletti Gasteben megalapította a „H. Dreyer Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen und Geräte” nevű vállalatot, még nem sejthette, hogy az Amazone egyszer a világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártójává fejlődik majd. A családi vállalkozás immár 140 éve kínál innovatív termékeket a mezőgazdaság számára.

Egy sikertörténet

Az alapító Heinrich Dreyer 1883-ban egy gabonatisztító gép gyártásával kezdte, és már nagyon korán felismerte: „Ki kell kerülnünk a világba”. Így már 1906-ban értékesítésre kerültek az első gabonatisztító gépek a chilei Valparaisóba, és ezzel lerakták a mai Amazone csoport erős exporttevékenységének alapkövét. Heinrich Dreyer fiai, unokái és dédunokái a következő években jelentős mérföldköveket állítottak fel a termékfejlesztésben, és a mai napig folytatják a sikertörténetet. Különösen a hatvanas években vált a ZA kéttárcsás műtrágyaszóró és a legendás D4 vetőgép igazi bestsellerré. A termelési kapacitásokat bővíteni kellett, ezért az Oldenburg melletti Hude-ban létrehozásra került az első fióktelep, melyet 2009-ben a modern, nagy területteljesítményű vetéstechnika gyártására szolgáló Hude-Altmoorhausen telephellyel bővítettek. A talajművelésbe való belépéssel az Amazone volt az első gyártó, amely kardánhajtású munkagépeket fejlesztett ki vetőgépekkel való kombinációra. 1998 óta a lipcsei BBG Bodenbearbeitungsgeräte leányvállalat révén a passzív talajművelő gépek is megjelentek a piacon.

A történelem során újra és újra szembesültek nehezebb időszakokkal. A Dreyer családnak azonban sikerült a vállalatot minden generáción keresztül szilárd növekedési pályán tartani. A gyártás folyamatosan bővült, és a termékportfólió további szakterületekkel került kiegészítésre. 2016-ban például az Amazone jelentősen bővítette mind a talajművelési programot, mind a termelési kapacitásokat azzal, hogy átvette a Vogel & Noot ekegyártó ágazatát Mosonmagyaróváron. A gastei és leedeni üzemek mellett 2018-ban megnyitották az Osnabrücktől északra fekvő Bramschében található új gyártóüzemet is. A modern szerelőcsarnokok sokféle gyártás számára kínálnak helyet, beleértve a nagyméretű gépeket is, valamint lehetővé teszik a logisztika átfogó optimalizálását a három üzemben. 2019 óta a Bad Windsheim-i Schmotzer Hacktechnik is a vállalatcsoport részét képezi. Ez fontos lépés volt a kínálat bővítése szempontjából a növényápolás területén.

A múlt értékeinek továbbfejlesztése

Az Amazone fő kompetenciái közé tartozik ma az aktív és passzív talajművelési technológia, a vetőgépek és szemenkénti vetőgépek, a műtrágyaszórók és a növényvédelmi permetezőgépek. A másik fő profilt a parkok és zöldfelületek ápolására, valamint a téli úttakarításra szolgáló kommunális gépek gyártása jelenti, amely a franciaországi Forbachban történik. A 2022-es pénzügyi évben az Amazone csoport kilenc termelési telephelyet foglalt magában, és összesen több mint 2000 alkalmazottat foglalkoztatott. Az exporthányad 2022-ben 80% volt. Az Amazone csoport székhelye és fő üzeme ma is az Osnabrück melletti Hasbergenhez tartozó Gaste városrészben található. A vállalat részvényei teljes egészében a Dreyer családok tulajdonában vannak. Miután Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer († 2023. február 17.) és unokatestvére, Klaus Dreyer közel 50 éven át irányította a csoport ügyeit, a két tulajdonos, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer révén hosszú évek óta a 4. generáció kezében van a felelősség. „Szeretnénk folytatni a múlt úttörő sikereit, hogy a mezőgazdaság világszerte támaszkodhasson az intelligens növénytermesztést szolgáló innovatív megoldásainkra” – magyarázza a két tulajdonos. „Nagy hálával tartozunk őseinknek. Az általuk létrehozott értékeket fenntartható módon kívánjuk továbbfejleszteni, ugyanakkor a jövő kihívásainak is céltudatosan szeretnénk megfelelni. Köszönet illeti családtagjainkat, ügyfeleinket, alkalmazottainkat, forgalmazói partnereinket és importőreinket, beszállítóinkat és mindazokat, akik személyes elkötelezettségükkel és nagy odaadásukkal hozzájárultak a cég sikeréhez.”

Tervezésben a további növekedés

A vállalati filozófiát továbbra is az okos tervezésnek és a sikeres, fenntartható jövőbe való befektetésnek, nem pedig a rövid távú profitorientált gondolkodásnak kell alakítania. Ennek során a tulajdonosok azt a célt követik, hogy az Amazone termelési kapacitásait a szerves növekedéssel összhangban tovább bővítsék, és folyamatosan korszerűsítsék a meglévő termelési és logisztikai folyamatokat. Ugyanakkor az Amazone a hazai és külföldi partnerségekkel együtt arra fog összpontosítani, hogy a világ legfontosabb piacain további részesedéseket szerezzen minden kompetenciaterületen. „Az új technológiák fejlesztése során először az ügyfelek igényeire, valamint a jövő követelményeinek időben történő meghatározására összpontosítunk. Ez az út már a múltban is sikeres volt” – mondja Dr. Justus Dreyer. Az ügyfelek kiszolgálásában egyre fontosabb, hogy az egyre összetettebb mezőgazdasági gépekhez és folyamatokhoz még intenzívebb tanácsadást biztosítsunk. Ez többek között azt is magában foglalja, hogy az Amazone tovább bővíti az új Wambergen kísérleti farmot a Hasbergen-Gaste telephelyen. Egy hosszú távra létrehozott kísérleti területen, Controlled Row Farming (CRF) néven, egy új, soros talajművelési mód kerül bemutatásra. A vállalat folyamatosan fejleszti átfogó képzési kínálatát.

Ahogyan a múltban, most is lényeges szereppel bír a felelősségvállalás a vállalat által foglalkoztatott emberekért és családjaikért. „Egyrészt a munkahelyek megőrzése és továbbfejlesztése foglalkoztat bennünket. Másrészt tudjuk, hogy a vállalatnak motivált és képzett munkatársakra van szüksége ahhoz, hogy az új technológiák fejlesztésében az élvonalban maradjon, és mindig optimális minőséget tudjon produkálni” – magyarázza Christian Dreyer.

Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer

Ötletek a jövőnkért

Az Amazone termékprogram jövőbeli fejlesztését illetően a tulajdonosok a gazdaságosság és az ökológia követelményeit tartják a legfontosabb feladatnak. „Szeretnénk döntő mértékben hozzájárulni a világ élelmezéséhez, és innovatív ötletekkel segíteni mezőgazdaságunkat abban, hogy az még inkább a jövő és a fenntarthatóság felé orientálódjon” – magyarázza Dr. Justus Dreyer a professzionális mezőgazdaság és az agrártechnológia előtt álló nagy kihívások fényében. A mezőgazdaságnak egyrészt jó minőségű élelmiszereket kell termelnie a világ növekvő népességének táplálásához. Másrészt egyre csökkennek azok a szántóterületek, amelyeken élelmiszert lehet termelni. Ezt tovább súlyosbítja a szélsőséges időjárási viszonyokkal járó éghajlatváltozás. „Három fontos feladatot látunk tehát a mezőgazdaság és a mi számunkra, amelyek természetesen kölcsönösen befolyásolják egymást: Az értékes erőforrások megőrzése, a ráfordítások felhasználásának fenntartható csökkentése, nagyobb pontosság a fenntarthatóság és a költséghatékonyság érdekében, ezzel egyidejűleg a terméshozam magas szinten tartása” – folytatja Christian Dreyer. Az Amazone ezért azt az alapvető célt követi, hogy fenntartható módszerekkel magas hektáronkénti hozamszintet érjen el. Tehát a termesztési folyamatok hatékonyságát kell javítani, és a lehető legprecízebben kell a növényeket kezelni. Ugyanakkor a biológiai sokféleség növelése és a talaj termelékenységének megőrzése fontos céloknak kell lenniük annak érdekében, hogy fenntarthatóan jó kilátásokat biztosítsunk a következő generációk számára.

Ahhoz, hogy még jobban megfeleljen az ökológiai követelményeknek, az Amazone többek között az Amazone 4.0 területet az elektronika ésszerű használatával fogja célzottan fejleszteni. A GPS-technológiák, az érzékelőrendszerek, a szoftverek és egyéb eszközök segítségével a területspecifikus és egyedi növénytermesztés lehetőségei fejlesztésre kerülnek. A tulajdonosok szeretnék bővíteni a sikeres gépprogramot, hogy továbbra is minden helyszínre, annak egyedi jellemzőivel, de minden üzemmérethez és kultúrához a megfelelő technológiákat és eljárásokat kínálhassák. Ennek fontos alapját képezi a saját kísérleti program bővítése a nemzetközi területen, tudományos intézetekkel, tanácsadó intézményekkel és mezőgazdasági szakemberekkel együttműködve.

Nagyobb mozgékonyság és gyorsaság a jövőben is

„Arra összpontosítunk, hogy az Amazone a jövőben is optimálisan tudja kiszolgálni ügyfeleit. Továbbra is szükség van arra, hogy agilisabbak, megbízhatóbbak és gyorsabbak legyünk másoknál” – összegzik a tulajdonosok a kihívásokat. „Ehhez újra és újra meg kell felelnünk az ügyfelek aktuális igényeinek, és innovatív technológiát kell kifejlesztenünk. A talajművelési technika és a mezőgazdaság esetében, amely rendszerszintű jelentőséggel bír a világ lakosságának élelmezése szempontjából, hosszú távon pozitív kilátásokat látunk, ezért optimistán tekintünk a jövőbe.”

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?