2024. április 28. vasárnap Valéria

Precízebb, biztonságosabb vetés

Agro Napló
Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható időn belül egyre nehezebb lesz „normális” terméshozamokat elérni. El kell kezdeni a talajokkal, mint kinccsel foglalkozni, és szerencsére van olyan technológia, amivel a földet vissza lehet építeni.

A termesztéstechnológia egyik eleme a vetés. Annak függvényében, hogy milyen talajművelést folytatunk, megfelelő vetéstechnikával kell rendelkeznünk. Az intenzív forgatásos technológia és a NoTill között hosszú az átmenet. Meg lehet próbálni egyből átállni, de ennek nagyon hamar bukfenc is lehet a vége. Meg kell tanulni és még jobban megérteni a földet.

A mulcsos technológia átmenetet képez, egyre többen művelik, könnyen meg lehet tanulni, és az esetleges hibákat könnyebben ki lehet javítani.

A legtöbb modern vetéstechnika a forgatásos ill. mulcsos technológiában hasonló. Ezért is kisebb ütemű a vetőgépek fejlesztése. Az elmúlt 10–15 évben a Horsch Pronto vetőgépek is a stabilitás terén fejlődtek. Ahogy az előállítási technológiák fejlődtek, ezzel arányosan jobb, strapabíróbb alkatrészek kerültek a gépekbe. Azonban eljött az idő, amikor egy nagyobb lépést kellett tenni, és ez a 2022-es év volt. Ebben az évben került kivezetésre a régi modell és jött be az új.

Az új Horsch Pronto az eredeti

A Pronto vetőgép Európa egyik legkedveltebb mulcstechnológiás vetőgépe. A Pronto elv egyelőre verhetetlennek tűnik. A mellső művelőeszközök talajt művelnek, a gumikerekes hengerrel ezt tömörítjük, utat képezünk a vetőcsoroszlyák számára. A tömörített talajon sokkal egyenletesebben tud haladni a vetőcsoroszlya, így a mélységtartás is egyenletes.

A gumikerekes henger mélyre egyenletesen tömörít a vetőmagvak alatt, így a kelés után a növények gyökerei is egyenletesen tudnak fejlődni, nincs légüres tér. A mélységtartó kerekek egyben le is hengerezik a vetés felett a felszínt, így a magok jó beágyazása is megtörténik.

Az új Pronto-ban a fejlesztések ugyancsak az alapelvre épülnek. A Pronto elv továbbra is megmaradt. Azonban egy sor fejlesztés jött, ami az üzemelési biztonságot és a könnyebb kezelhetőséget még magasabb szintre emeli.

A ventilátor magasabbra, a tartály orrába került, így kevesebb port szív be. Ezenfelül a ventilátor elé egy olajhűtő is került, aminek egyik feladata a traktorba visszatérő olaj hűtése, a másik pedig a levegő felmelegítése. A műtrágyaverziós vetőgépek esetében, késő ősszel, amikor a levegő párás is lehet, a levegőt felmelegítve csökken a páratartalma, így a műtrágyapor kevésbé tud megtapadni a csövekben. A ventilátor hidromotor visszatérő ágába egy túlnyomás elleni biztosító szelep került, ami a hidromotort védi.

A ventilátor magasabbra és zárt helyre került

A duplatartályos kivitelnél az adagoló alatt egy kazettás elemet találunk, ezzel a vetőmag és a műtrágya irányát és ez utóbbi arányát is könnyebben lehet állítani, és ezenfelül a leforgatás is könnyebbé vált.

A kazettás adgoló megkönnyíti a leforgatást és a vetőmag-műtrágyatartály cserét

A Pronto 6 DC gumikerekes henger csapágyazása is változott. A korábbi golyóscsapágyról áttértek a kétsoros görgős csapágyazásra, ezáltal az élettartam kb. ötszörösére nőtt! A gumikerék mérete is nőtt, ennek az az oka, hogy 40 km/h sebességnél a fékhatást ezzel lehet elérni, azonban ennek a mellékhozadéka, hogy az amúgy is könnyen vontatható Pronto még kisebb gördülési ellenállással rendelkezik. A tankolások megkönnyítése érdekében a vetőgépnek csak a felét is fel lehet csukni.

A féloldalas összecsukás – rövidebb karú teleszkópossal is könnyedén lehet tankolni

Az új számítógépes rendszer lehetővé teszi a soronkénti lezárást, a RowControllt. Ezzel a rendszerrel a felülvetések területe drasztikusan csökkenthető, valamint nagyon gyorsan át tudunk állni különböző sortávolságokra (15-30-45-60 cm).

Horsch RowControll – sorelzárások keresztirányú eloszlás torzulás nélkül

A TurboDisc vetőcsoroszlya még stabilabb, és párhuzamosan megtaláljuk az EKS csoroszlyát is. Az EKS csoroszlyának óriási előnye, hogy a magfogó kerék a vetőmagot még jobban beágyazza a vetőbarázdába, így még száraz körülmények között is biztonságosabb, egyöntetűbb a kelés!

EKS csoroszlya magfogó kerékkel – tökéletes beágyazás

A Horsch Pronto egy olyan univerzális aprómagvető, amellyel úgy a hagyományos, mint a mulcsos technológiában kiemelkedő minőséget érhetünk el.

Azonban továbbra is az a véleményem, hogy a mezőgazdásznak, földtulajdonosnak egyik feladata a természet védelme is, így az is, hogy a parcellái körül bokrokat illetve fákat ültessen!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!