2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Megkezdődik a Dammann-nál a Bosch BASF Smart Farming okos permetezési megoldásának első sorozatgyártása a német és a magyar piacra (x)

Agro Napló
Márciustól megkezdődik a Bosch BASF Smart Farming vállalat „SmartSprayer” elnevezésű okos permetezési megoldásának első sorozatgyártása a Herbert Dammann GmbH-ban.

A Bosch csúcstechnológiás, kamerás érzékelő technológiáját és szoftverét, valamint a xarvio® Digital Farming Solutions fejlett digitális agronómiai döntési motorját egyesítő okos permetezési megoldás beépül a Dammann intelligens növényvédelmi permetezőgépeinek kínálatába. A Dammann első, egyedülálló gyomirtó rendszerrel ellátott, gyakorlati használatra szánt növényvédelmi permetezőgépe – ami kezdetben Németországban és Magyarországon lesz kapható – várhatóan tavasszal kerül a piacra. „A gazdák mostantól egy olyan megbízható szántóföldi permetezőgépet használhatnak, amely optimális védelmet nyújt a növényeknek, ugyanakkor könnyen kezelhető és azonnal használható” – mondja Florian Gwosdz, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője.

Az okos permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomfelismerést és precíziós permetezést kínál mind a preemergens („zöld a barnán”), mind a posztemergens („zöld a zöldön”) permetezés során. Ahogy a permetezőgép áthalad a szántóföldön, a rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomnövényektől, és hajszálpontosan vezérli az egyes permetezőfúvókákat. Ez biztosítja a gyomirtó szer megfelelő dózisban, és csak a szükséges helyen történő kijuttatását. Emellett a rendszer a xarvio® FIELD MANAGER platformjához való kapcsolódásával olyan hasznosítható betekintést és digitális eszközöket is nyújt a gazdáknak, mint a személyre szabott agronómiai ajánlások, a gyomeloszlás, a kijuttatott mennyiséget feltüntető térképek, az automatikus érzékenységi szintek és a jelentéskészítést támogató, könnyen használható dokumentáció. Konstantin Kretschun, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője hozzáteszi még: „Az okos permetezési megoldás bevezetése a németországi és magyarországi gazdálkodók körében: a növényvédőszer-felhasználás optimalizálását célzó fontos eredmény és lépés. Emellett hozzájárul a jövőbeni jogi követelményeknek való megfeleléshez és az EU növényvédőszer-csökkentési céljainak teljesítéséhez is.”

Hatékonyság biztosítása és a fenntartható gazdálkodás támogatása

A Bosch BASF Smart Farming az okos permetezési megoldás technológiájának globális forgalmazásáért és értékesítéséért felelős vegyesvállalat. A különböző helyszíneken, eltérő agronómiai körülmények között végzett szántóföldi kísérletek szerte a világon bebizonyították, hogy az okos permetezési megoldás hatékonyabb gyomirtószer-felhasználást tesz lehetővé anélkül, hogy veszélyeztetné magát a gyomirtást. Ez támogatja a fenntartható gazdálkodást és javítja az erőforrás-hatékonyságot, miközben hozzájárul a környezeti hatások csökkentéséhez is.

„A Bosch BASF Smart Farming okos permetezési megoldásának az intelligens szántóföldi permetezőgépeinkbe való beépítésével a jövő optimális gyomkezelését támogató innovatív technológiát kívánunk kínálni a gazdálkodóknak. Gyomirtó szerből csak a szükséges mennyiségben és a lehető legkisebb mértékben kell kijuttatni – ez anyagilag és ökológiailag is kifizetődik. Mindez pedig megerősíti elkötelezettségünket, hogy az innováció élvonalában legyünk az európai mezőgazdaságban” – mondja Nadine Dammann, a Dammann GmbH ügyvezető igazgatója.

További információk:

www.smartfarming.ag

www.youtube.com/@boschbasfsmartfarming

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?