Junkkari – akár 7 művelet 1 menetben (x)

Agro Napló
Igen, akár 7 művelet megvalósítható a Junkkari direktvetőgépekkel egyetlen menetben. A menetszám csökkentésével üzemanyagot és időt takarít meg. Vegyük sorra, mi is ez a 7 művelet, és miért is hasznos:
1.
Hengerezés - Ikerkerekekkel egy 3 vagy 4 m munkaszélességű direktvetőgéppel dolgozó traktor éppen csak a traktor hasa alatt lévő területet nem hengerezi le a kerekeivel, de az iránykövető kerekekkel szerelt Junkkari vonórúd a kihagyoIkerkerekekkel egy 3 vagy 4 m munkaszélességű direktvetőgéppel dolgozó traktor éppen csak a traktor hasatt részt szépen egyenletesen lehengerezi.

2.
Tárcsázás - 2 sor csipkés rövid tárcsa aprít és kever. A tárcsalapok 403 mm átmérőjűek, 5 mm vastagok és carbide acél éllel valamint SKF csapágyazással rendelkeznek. A két tárcsasor hidraulikusan kiemelhető illetve munkához leengedhető.

3.
Simítás - Az elsülső simító aprítja a rögöket és kiegyenlíti a talajfelszínt. A simítóval a traktor kerekei által okozott mélyedések kiegyenlíthetőek.
 

4.
Műtrágya kijuttatás - Ez a művelet kétféleképpen is történhet. Fenti modelleken 25 cm-enként van csúszó csoroszlyás vagy tárcsás csoroszlyás műtrágya kijuttatás, ilyenkor lehet a vetőmaghoz képest mélyebbre is tenni a műtrágyát. Combi modelleken a műtrágyát és a vetőmagot egyazon csoroszlya juttatja ki, tehát a műtrágya és a vetőmag egymás mellé kerül. A műtrágya közel van a maghoz, könnyen elérhető a mag számára.

5.
Vetés - Egytárcsás csoroszlyás vetőelemekkel (M és T sorozat) a sortávolság 12,5 cm, a maximális talajnyomás akár 150 kg lehet, míg kéttárcsás csoroszlya (D sorozat) esetén a sortávolság 16,8 cm, maximális talajnyomás 220 kg. A vetőmag tartályrész magadagolója normál és aprómag adagolóval is rendelkezik, így akár 1 kg hektáronkénti mennyiség is kijuttatható. Ennél kisebb mennyiségek kijuttatásához aprómag tartály és adagolóegység is rendelhetpő a géphez akár 2 szett is. A vetési mennyiség beállítása a fokozatmentes hajtóműnek hála rendkívül precíz lehet. A beállítás lehet kézi vagy elektromos - felszereltségtől függően.

6.

Hengerezés - A kéttárcsás csoroszlyás (D sorozatú) gépek soronként magnyomó/mélységállító kerékkel rendelkeznek, de mind az egy- és kéttárcsás csoroszlyás Junkkari direktvetőgépek 7.5x20” traktor mintás tömörítő/szállító kerekekkel szereltek. Ezek a nagy ármérőjű kerekek lezárják a borozdát, könnyű vontatást biztosítanak, és laza talajon is könnyen forognak, tehát nem dúrják a talajt. A két külön tengelyen billenő keréksorok kiválóan lekövetik a talajfelszínt, legyen az mélyedés vagy domb, így a nyomóerő egyenletesebb.

7.

Boronálás - A borona felpiszkálja a gumiabroncs által tömörített talajfelszínt. A morzsalékos, laza talajfelszín megakadályozza az eliszaposodást és a kéregképződést a felszínen és megtartja a talajban a létfontosságú nedvességet. A fél kiemelés funkciónak köszönhetően a hátsó borona a táblavégi fordulóknál is dolgozik.

Tippek trükkök, különleges használati módok: 

A Junkkari direktvetőgépekkel nem csak tarlóba, magágyba, de közvetlenül a szántásba is lehet vetni. A traktor ikerkerékkel és a Junkkari vetőgép vonórúd kerekeivel hengerezi a talajt, a vetőgép előtti tárcsa aprítja a rögöket, a tárcsa után lévő simító elsimítja a talajbelszínt és tovább aprítja a rögöket, ezt követően pedig már következhet is a vetés. Így menetszámot, üzemanyagot és időt takaríthat meg. 

A Junkkari direktvetőgépek kombinált műtrágya / vetőmag tartállyal rendelkeznek, mely tartályfelek között egy állítható elválasztó fal van, így az aktuális munkánál megfelelően bővíthető az egyik fél a másik rovására. Zöldítéskor, árpa a vetőmag a borsó egyidejű vetése megoldható úgy, hogy az árpa borsó egyidejű vetése megoldható úgy, hogy az árpa a vetőmag aborsó pedig a műtrágya tartályba kerül, így mindkét növény vetési mennyisége precizen külön-külön állítható.    

A finn Junkkari vetőgépeket keresse a kizárólagos hazai forgalmazó, a SZEGÁNA Kft kínálatában.

Junkkari vetőgépekért kattintson ideNagy Márk
SZEGÁNA Kft.
+36-62/554-640
+3630/627-8052
szegana1@t-online.hu

Email
Weboldalunk
Facebook
YouTube
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?