2024. április 29. hétfő Péter

Szakmai kerekasztal az AGRITURF 2022 Zrt. szervezésében az AGROmashEXPO rendezvényén (x)

Agro Napló
Az AGROmashEXPO szakmai rendezvényei közül az egyik legnagyobb érdeklődésre számot adó témáját az AGRITURF Zrt. szervezte a „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” címmel.

A kerekasztal beszélgetést Dr. Pénzes Éva az AGRITURF Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója vezette.

A bevezetőben Petőházi Tamás elemezte a mezőgazdaságban kialakult helyzetet. A szakemberek álláspontja megegyezett abban a tekintetben, hogy a mezőgazdaságot számos tényező sújtja, így az energia árrobbanás, az input anyagok, a műtrágya árának igen jelentős emelkedése és az időszakonként tapasztalható hiánya, a 2022. évi aszály és a háború negatív következményei.

A gazdálkodók rentábilisan és környezettudatosan szeretnének gazdálkodni. Mindenkinek érdeke, hogy a termőtalajok romlása megálljon és a talajok tápanyagszolgáltató képessége javuljon.

A szakemberek arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen készítményekkel és technológiákkal lehet gazdaságosan egészséges élelmiszert termelni.

Dr. Csicsor János aláhúzta, hogy a huminsavas, fulvosavas készítményekről már régóta tudjuk, hogy igen hatékonyan tudnak megkötni 70-80 makro- és mikroelemet biztosítva a növények igényeit. Ez nemcsak több, de jobb minőségű termést is eredményez. Számos kutatás alátámasztja, hogy a napjainkban a terményekben, zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb vitamin és tápelem található, mint 25-30 évvel ezelőtt. Ez pedig a termőtalajok romló tápanyaszolgáltató képességre vezethető vissza.

Az alginitről Dr. Solti Gábor szakértő adott hasznos információkat. Az alginit a vulkáni tevékenység során keletkezett tavakban lerakódott algák maradványa, mely számos kedvező hatással rendelkezik a talajok és növények szempontjából. Sok értékes szervesanyagot, mikro- és makroelemet tartalmaz, jó a vízmegtartó képessége. Javasolt egyéb talajkondicionáló, talajjavító készítményekkel együtt használni.

A baktériumos talajoltó készítményekben lévő törzsek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek jelentette ki Dr. Juhos Katalin. Tápanyagot biztosítanak a növénynek (nitrogén kötés, kálium és foszfor feltárás által), javítják a talajszerkezetet, így könnyeben művelhető a talaj és csökkentik az aszálystressz okozta károkat. A növényi maradványok szakszerű elbontásában pedig a baktérium készítmények támogatják a szervesanyag gyors hasznosulását emellett a patogén gombák elterjedését akadályozzák meg.

Az AGRITURF 2022 Zrt. új tőzeghumát koncentrátum technológiája forradalmasítja a tápanyagutánpótlást. A készítmény tőzegből kerül speciális eljárással kivonásra, magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkezik. 

Dr. Futó Zoltán tanszékvezető egyetemi docens szerint az egyetemi vizsgálatok azt mutatták, hogy a műtrágya részbeni, vagy teljes kiváltására vannak olyan készítmények, technológiák amelyek erre alkalmasak. Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum készítményével végzett vizsgálatok szerint a műtrágya 50 % elhagyható a technológiában, de még így jobbak a termésátlagok a kontrollhoz (kezeletlen területhez) képest. A tőzeghumát alkalmazásával az aszálytűrés is javul és jobbá válnak a termőtalajok.

Az AGRITURF Tőzeghumát készítmény használatával a gazdaságossági mutatók is javulnak, mert input anyag oldalról mintegy átlagosan 40 %-os megtakarítás realizálható. Azokon a területeken, ahol a műtrágyázás okszerűen zajlott éveken át, 2 évig csak a tőzeghumát technológiával szinten tarthatók a termésátlagok, így ezáltal még magasabbá válik a profit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!