A BASF rendkívüli tételek előtti EBIT értéke – a továbbra is magas nyersanyag- és energiaárak ellenére is – stabil maradt (x)

Agro Napló
„A BASF a továbbra is magas nyersanyag- és energiaárak ellenére stabil pénzügyi eredményt ért el a harmadik negyedévben” – mondta Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke, aki Dr. Hans-Ulrich Engel pénzügyi igazgatóval együtt ismertette 2022. III. negyedévének eredményeit.

A 21,9 milliárd eurót kitevő árbevétel 12 százalékkal haladta meg az előző év azonos negyedévi értéket. Az árbevétel növekedését elsősorban a szinte minden szegmensben jóval magasabb árak idézték elő. Egyedül a Felületi technológiák szegmensben volt alacsonyabb az árszint az alacsonyabb nemesfémárak miatt. Az árfolyamhatások minden szegmensben pozitív irányban  jelentkeztek. Az árbevétel növekedését a portfólióhatások is elősegítették. Az értékesítés alakulását jelentősen visszafogta a Mezőgazdasági megoldások kivételével minden más szegmensben jellemző szűkösebb mennyiség.

A rendkívüli tételek előtti működési eredmény (EBIT) 517 millió euróval 1,3 milliárd euróra csökkent 2021. harmadik negyedévéhez képest. „Downstream szegmenseink, mint a Felületi technológiák, a Mezőgazdasági megoldások, Élelmezés és gondozás és az Ipari megoldások jelentősen növelték bevételüket” - mondta Brudermüller. A Vegyi anyagok és az Anyagok szegmens bevételei azonban jelentősen csökkentek az előző év azonos negyedévének kifejezetten magas szintjéhez képest.

Dr. Martin Brudermüller

Az 1,3 milliárd eurót kitevő EBIT nagy mértékben elmaradt az előző év azonos negyedévétől (1,8 milliárd euró). Ez az érték magában foglalja a tőkemódszerrel elszámolt belső vállalatok bevételét, amely 124 millió euróval 76 millió euróra csökkent, főként a kínai Nanjingban működő BASF-YPC Company Ltd. alacsonyabb eredményhozzájárulása miatt.

2021. III. negyedévéhez képest az értékcsökkenés, amortizáció és rendkívüli tételek előtti működési eredmény (rendkívüli tételek előtti EBITDA) 446 millió euróval 2,3 milliárd euróra, az EBITDA pedig 474 millió euróval 2,3 milliárd euróra csökkent.

A részesedésekből származó nettó bevétel az előző év azonos negyedévéhez képest 16 millió euróval 102 millió euróra nőtt. A nem kapcsolt vállalatokból származó, tőkemódszerrel elszámolt bevétel tartalmazta az Északi Áramlat-1 csővezetékekben (amelyekben a BASF a Wintershall Dea AG-n keresztül közvetett részesedéssel rendelkezik) bekövetkezett károkkal kapcsolatban elszámolt, mintegy 740 millió eurós értékvesztés miatti külön költséget. A Wintershall Dea BASF nek tulajdonítható (adózás utáni) működési eredménye 2021. III. negyedévéhez képest 533 millió euróval 630 millió euróra nőtt.

Összességében az adózás előtti eredmény az előző év azonos negyedévével összehasonlítva 538 millió euróval 1,2 milliárd euróra csökkent 2022. harmadik negyedévében. A nettó bevétel 344 millió euróval 909 millió euróra csökkent 2021. III. negyedévéhez képest.

A működési tevékenységből származó cash-flow 2,3 milliárd eurót tett ki 2022. harmadik negyedévében, ami 405 millió euróval jobb, mint az előző év azonos negyedévében elért érték. A szabad cash-flow 1,3 milliárd eurót ért el 2022. III. negyedévében, tehát 218 millió euróval többet, mint az előző év azonos
negyedévében.

Bejelentett évi 500 millió eurós költségmegtakarítási program

A BASF a 2022. október 12-i előzetes számadatok közzétételekor egy költségmegtakarítási programot is bejelentett. A költségcsökkentési intézkedéseket a 2024. év végéig kell végrehajtani. A program befejeztével a várakozások szerint évente 500 millió euró költségmegtakarítás érhető majd el.

Martin Brudermüller a programot a pénzügyi eredmény Európában és Németországban egyre romló alakulására, valamint a kihívásokkal teli keretfeltételekre adott válaszként jellemezte: „Először is jegyezzük meg, hogy az európai vegyipari piac nagyjából egy évtizede csak visszafogottan gyarapodik.

Másodszor, a földgáz és az áram árának ez év folyamán bekövetkezett jelentős emelkedése nyomást gyakorol a vegyipari értékláncokra.” 2022 első kilenc hónapjában a BASF európai telephelyein a földgázzal kapcsolatos többletköltségek mintegy 2,2 milliárd eurót tettek ki 2021 azonos időszakához képest. „Emellett az EU-ban tervezett számtalan szabályozás okozta bizonytalanságok sora is rányomja a bélyegét a vegyiparra” - tette hozzá Brudermüller.

Ezek az erőpróbát jelentő európai keretfeltételek veszélyeztetik az európai gyártók nemzetközi versenyképességét, és arra kényszerítenek bennünket, hogy a lehető leggyorsabban és tartósan alakítsuk át költségszerkezetünket. Vállalatként betöltött szerepünknél fogva most kell cselekednünk. Költségmegtakarítási programunk célja, hogy közép- és hosszú távon megőrizzük versenyképességünket Németországban és Európában. Határozott lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy
eleget tegyünk a munkavállalóink, részvényeseink és a társadalom felé vállalt kötelezettségeinknek” - mondta a BASF igazgatótanácsának elnöke.

A BASF csoport kilátásai a 2022. évre

2022. harmadik negyedévében a világgazdasági tevékenység a vártnál jelentősebben gyengült. Ennek fényében a BASF módosította a 2022. évi világgazdasági környezetre vonatkozó értékelését (fél százalékpontra kerekített értékek, zárójelben a BASF 2022. féléves pénzügyi jelentésében szereplő korábbi előrejelzés):

  • Bruttó hazai termék növekedése: +2,5% (változatlan)
  • Ipari termelés növekedése: +2,5% (+3,0%)
  • Vegyipari termelés növekedése: +2,0% (+2,5%)
  • Átlagos euró/dollár árfolyam: 1,05 $/euró (1,07 $/euró)
  • Éves átlagos olajár (Brent nyersolaj): 100 $/hordó (110 $/hordó)

A gazdasági környezet 2022. III. negyedéve óta tartó jelentős gyengülése ellenére a BASF csoport 2022-es üzleti évre vonatkozó, a 2022. évi féléves pénzügyi jelentésben közzétett előrejelzése változatlanul érvényes:

  • Árbevétel: 86 milliárd és 89 milliárd euró között
  • Rendkívüli tételek előtti EBIT: 6,8 milliárd és 7,2 milliárd euró között
  • Befektetett tőke megtérülése (ROCE): 10,5% és 11,0% között
  • CO2 kibocsátás: 18,4 millió és 19,4 millió tonna között

2022. október 26-ától az interneten a következő címeken lehet további tájékoztatást találni:

Negyedéves kimutatás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Dinamikusan fejlődtek az agrár kkv-k is

Dinamikusan fejlődtek az agrár kkv-k is

Az árbevételét 20 százalékkal, a nyereségét pedig 61 százalékkal tudta átlagosan növelni a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem és a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!